Počela rekonstrukcija pruge Markovac–Resavica

Infrastruktura železnice Srbije počela je danas rekonstrukciju regionalne pruge Markovac–Resavica, čija dužina iznosi 53 kilometra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.04.2019.

15:28

Počela rekonstrukcija pruge Markovac–Resavica
Foto: Thinkstock

Planirano je da radovi na rekonstrukciji pruge Markovac–Resavica budu završeni do kraja 2019. godine, saopšteno je iz tog preduzeća.

Radovi su jutros počeli između železničkih stanica Svilajnac i Despotovac.

Ukupna vrednost rekonstrukcije pruge Markovac–Resavica iznosi oko 2,3 milijarde dinara, a radovi će se odvijati tokom dana, dok će noću biti organizovan saobraćaj teretnih železničkih kompozicija.

Tom prugom saobraćaju samo teretni vozovi, dok je putnički železnički saobraćaj na ovoj deonici obustavljen još 1998. godine.

Između Markovca i Resavice trenutno prosečno mesečno saobraća 120 teretnih železničkih kompozicija.

Ta pruga je izgrađena pre 85 godina i od tada nije rekonstruisana. Zbog toga je brzina vozova ograničena na 10 do 30 kilometara na sat. Zbog lošeg stanja železničke infrastrukture samo prošle godine na ovoj pruzi dogodilo se sedam iskliznuća teretnih vagona.

Posle rekonstrukcije pruge, njena nosivost biće povećana sa 16 na 20 tona po osovini, što će omogućiti saobraćaj dužih i težih teretnih železničkih kompozicija.

Brzina teretnih vozova nakon rekonstrukcije pruge biće povećana na 65 kilometara na sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: