Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Folksvagena

Tužioci u nemačkom gradu Brunzviku podigli su danas optužnicu protiv bivšeg direktora Folksvagena Martina Vinterkorna.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.04.2019.

14:47

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Folksvagena
Foto: Epa/ JOCHEN LUEBKE

Optužnica je podignuta u vezi sa VW-ovim manipulacijama na testovima merenja emisije štetnih gasova.

Kako se navodi, optužnica je podignuta protiv još četiri menadžera u kompaniji, saopštilo je tužilaštvo, ali nije navelo njihova imena, prenosi agencija Rojters.

Vinterkorn je, kako je saopštilo tužilaštvo, optužen za izuzetno ozbiljan slučaj prevare, povredu poverenja i kršenje konkurencije, jer nakon 25. maja 2014. godine, kada je postalo poznato da je manipulisano sa dizel motorima, nije ništa preduzeo.

Vinterkorn o ilegalnom softveru nije obavestio vlasti u Evropi i u SAD, niti kupce, a nije sprečio ni dalju ugradnju tog softvera, saopštili su tužioci.

Kao posledica toga, VW se suočio sa visokim kaznama u Nemačkoj i u SAD, do čega ne bi došlo da je Vinterkorn reagovao, poručuju iz tužilaštva.

Pre oko godinu dana, SAD su podigle optužnicu protiv Vinterkorna, optužujući ga za zaveru kako bi prikrio skandal sa emisijom štetnih gasova iz Folksvagenovih dizel vozila.

Afera "dizelgejt" je otkrivena 2015. godine, što je izazvalo globalnu reakciju protiv dizelaša i do sada je koštalo kompaniju 29 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: