Alarm: Pomor pčela u Pomoravlju zbog ljudskog nemara VIDEO

Pčele su najvažniji oprašivač među insektima, i njihova uloga u ekosistemu je višestruka.

Izvor: B92, Prva TV

Nedelja, 31.03.2019.

10:28

Alarm: Pomor pčela u Pomoravlju zbog ljudskog nemara VIDEO
Foto: Prva TV

Međutim, uprkos svom značaju , neretko se dešavaju pomori pčela, izazvani ljudskom nepažnjom i nemarom.

Porodica Jelić iz Miokovaca ostala je bez polovine svog pčelinjaka, jer je došlo do trovanja pčela, pa je 10 od 20 društava uništeno.

Ovo nije prvi put da zbog nesavesnog prskanja voća dođe do pomora pčela.

– Štetu sam primetio pre dva dana na pčelinjaku kada sam prišao kako bi izvršio pregled košnica. Posumnjao sam da je to zbog prskanja. Ljudi jednostavno nisu savesni, prskaju preko dana insekticidom. Trebaće mi puno vremena da se pčele oporave, a onda ću izgubiti i na voću i na količini meda. Sa dvadeset košnica imao sam prošle godine oko tonu meda. Po jednoj košnici sam imao 60.000 pčela a sada sa uginućem oko 25.000 – za Ptvu TV priča Dobrosav Jelić.

Pčelarstvo i voćarstvo idu jedno uz drugo, ako ne bude pčela neće biti ni voća. Kajsija je cvetala, a krušku i jabuku se očekuje narednih dana.

Zbog nepropsine primene pesticida, svakog proleća strada desetine društava. Stručnjaci savetuju da se prskanje obavlja isključivo noću. Time se štite pčele, a i efekat na voće je bolji.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: