Staju na put bahatim vozačima: Uskoro 56 kamera na auto-putu BG-Niš

JP Putevi Srbije planira da u junu postavi 56 kamera na 14 portala na auto-putu Beograd–Niš, najavio je rukovodilac Sektora za naplatu putarine Darko Savić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.03.2019.

16:40

Staju na put bahatim vozačima: Uskoro 56 kamera na auto-putu BG-Niš
(Foto: Thinkstock)

"U fazi smo pilot projekta postavljanja video-nadzora, odnosno kamera na deonici auto-puta od Beograda do Niša, koji predviđa 56 kamera na 14 portala, a jedna od mogućnosti je merenje prosečne brzine po sekcijama", rekao je Savić novinarima na Sajmu automobila u Beogradu.

Kako je naveo, na određenim sekcijama na kojima nema odmorišta predviđena je prosečna brzina, a u planu je da sistem u junu počne da funkcioniše. "Tender je završen, radovi su počeli, i očekujemo da u junu zaživi ovaj projekat", rekao je Savić.

"JP Putevi Srbije, takođe beleži značajan porast korisnika elektronske naplate putarina, i broj korisnika uredaja za ENP se uvecava svake godine", rekao je on. U sistemu za elektronsku naplatu putarine trenutno ima skoro 300.000 korisnika.

"Prodali mo preko 70.000 tagova za elektronsku naplatu putarine, a nakon otvaranja novih naplatnih stanica, "Putevi Srbije" očekuju još masovnije korišćenje sistema elektronske naplate", rekao je Savić.

Novine u radu su i to što je fizičkim licima omogućeno korišćenje postpejd usluga.

U "Putevima Srbije" ističu da u ukupnom saobraćaju teretnih vozila čak 70,94 odsto pripada teškim kamionima.

Učešće ENP u ukupnom prihodu pokazuje konstantan rast, u 2018. godini iznosilo je iznosilo je 45,51 odsto , dok je u 2017. godini iznosilo 40,59 procenata.

Učešće prihoda od ENP u ukupnom prihodu od naplate putarine raste u proseku za šest odsto na godišnjem nivou i u prethodnoj godini čini skoro polovinu ukupnog iznosa, pokazuju podaci tog preduzeća.

Uređaj za ENP se može koristiti u pripejd sistemu sa unapred uplaćenim sredstvima i u postpejd sistemu, plaćanjem na mesečnom nivou nakon ispostavljenog računa.

JP "Putevi Srbije" korisnicima elektronske naplate putarine u pripejd sistemu omogućava popuste na putarinu od 4 odsto do 10 procenata u zavisnosti od vrednosti uplaćenih sredstava.

JP "PuteviSrbije" je raspisalo javnu nabavku, priprema nabavku i planira instalaciju još 10 elektropunjača na naplatnim stanicama.

Inače, JP "Putevi Srbije"- Sektor za naplatu putarine učestvuje na 54. Međunarođnom salonu automobila, a predstavnici tog preduzeća su danas na posebnom štandu informisali zainteresovane posetioce o prednostima elektronske naplate putarine i drugim sadržajima kao što su punjači za električne automobile, besplatan bežični internet (wi-fi) duž deonica auto-puta, o aplikacijama za mobilne telefone "Putevi Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: