Uređeno 85 hektara: Završena rekonstrukcija Parka prijateljstva

Rekonstrukcija Parka prijateljstva na Ušću je završena čime je, prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, završena obnova parka Ušće.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2019.

14:57

Uređeno 85 hektara: Završena rekonstrukcija Parka prijateljstva
Foto: Beoinfo

On je podsetio da je obnova parka Ušće počela pre dve godine i da je to, sa oko 95 hektara površine, najveći park u Beogradu.

Kako je obrazložio, prvo je uređeno 33 hektara parka u delu kod Muzeja savremene umetnosti, pa 52 hektara prema hotelu Jugoslavija, nakon čega je obnovljen i Park prijateljstva.

"Park Ušće prvi put posle mnogo godina ima sadržaje", rekao je Vesić novinarima prilikom obilaska obnovljenog Parka prijateljstva i dodao da će u narednim godinama biti uređen i kej, od Brankovog mosta prema Jugoslaviji.

Vesić je podsetio da je Park prijateljstva nastao 1961. godine kada je u Beogradu održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih i kada je predsednik SFRJ Josip Broz Tito zasadio prvi platan, a posle njega i svi ostali predsednici država koje su učestvovale u toj konferenciji.

Kasnije je, dodao je, postala tradicija da lideri država koji su dolazili u posetu našoj zemlji tu sade platane i da se zato ovaj park zove Park prijateljstva.

"Ovde postoji 191 platan koji su oni zasadili, od čega je 130 uspelo da preživi. 61 smo zamenili novim drvećem i pored toga smo zasadili još oko 80 stabala", rekao je Vesić.

Radovi u Parku prijateljstva su podrazumevali popravku potojećih zastora i obnovu travnjaka u staze u platoe. Stare kamene ploče zamenjene su svetlosivim i svetlocrvenim granitnim pločama istih dimenzija, a ukupna površina zastora pod novim kamenim pločama je blizu 8.000 metara kvadratnih.

Zamenjeni su i krečnjački ivičnjaci novim granitnim u dužini od 1.843 metra, a između ostalog, obnovljen je travnjak na površini od 3.300 metara kvadratnih.

Napravljeno je više mesta za odmor posetilaca pa umesto dosadašnjih 19, park sada ima 24 nove klupe, a postavljeno je i 15 novih đubrijera.

Radovi u Parku prijateljstva koštali su oko 212,4 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: