"Nije nam cilj da uništimo kvalitetne programe, država će pomoći"

Fakultetima koji nemaju novca, a imaju kvalitetne studijske programe, država će pomoći da plate akreditaciju.

Izvor: B92

Subota, 16.03.2019.

08:40

Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

"Nije nam cilj da uništimo kvalitetne programe samo zato što imaju mali broj studenata, naprotiv. Ali jeste trenutak da se fakulteti zapitaju da li su im svi programi dovoljno kvalitetni i da li treba da ih akredituju", kaže za Večernje novosti ministar prosvete, nauke i tehnologije Mladen Šarčević povodom povećanja cena koje visokoškolske ustanove treba da plate da bi se reakreditovale.

On najavljuje da će se u ponedeljak sastati sa Simom Avramovićem i Jelenom Kočović iz Nacionalnog tela za akreditacije (NAT) i Ivankom Popović, rektorkom Univerziteta u Beogradu.

"Verujem da ćemo naći rešenje", kaže ministar. Država je već pomogla tako što je uplatila 80 miliona dinara iz budzetskih rezervi da NAT počne da radi, da ima sredstva dok ne počne da naplaćuje svoje usluge.

Šarčević smatra da novi cenovnik NAT ima opravdanja, jer je to nezavisno telo koje se finansira samo naplaćujući svoje usluge. On upozorava da dizanje cena školarina svakako nije dobro rešnje, a to su najavili pojedini dekani kao način da "prikupe" sredstva za akreditaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: