"To što imaju SAD i Kina daleko je veće od rata"

Kineski premijer Li Kećijang ocenio je da nije realno da dođe do udaljavanja ekonomija Sjedinjenih Država i Kine.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.03.2019.

13:53

(Foto: Thinkstock)

Kako je rekao, zajednički interesi između dve najveće svetske ekonomije daleko nadmašuju sporove.

Kina se nada da trgovinski pregovori između dve zemlje mogu doneti rezultate, izjavio je Li novinarima na konferenciji za novinare na kraju tradicionalnog godišnjeg zasedanja parlamenta, kojem je prisustvovalo oko 3.000 delegata, prenosi američka televizijska mreža CNBC.

Kineski premijer je na sednici parlamenta poručio da će vlada nastaviti da podržava ekonomiju usled novih pritisaka na privredni rast.

"Tačno je da se kineska ekonomija suočava sa novim pritiskom na rast", rekao je Li, dodajući da do usporavanja druge ekonomije sveta dolazi jer je i globalni rast pod pritiskom.

"Ne idemo sa monetarnim popuštanjem, već pokušavamo da obezbedimo efektivnu podršku realnoj ekonomiji", naveo je on.

Prema britanskoj agenciji Rojters, Li je rekao da Kina može da koristi obaveznu rezervu i kamatne stope kako bi podržala ekonomski rast, obećavši da će vlada uložiti napore da spreči oštrije usporavanje, budući da Kina beleži najsporiji tempo ekonomske ekspanzije u skoro tri decenije.

Lijevi komentari, ocenjuje Rojters, nagoveštavaju da će Peking doneti više stimulativnih mera kako bi ublažio pritisak na preduzeća i potrošače.

Kina je već utvrdila plan za smanjenje poreza i o infrastrukturnoj potrošnji vredan više milijardi dolara, jer se očekuje da će se ekonomski zamajac još više ohladiti zbog slabije domaće tražnje i trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama.

Kineska centralna banka je prošle godine pet puta smanjivala stopu obavezne rezerve banaka (RRR), a smanjenjem te stope u dva navrata u januaru ove godine oslobodila je u finansijskom sistemu sredstva u ukupnom iznosu od 1,5 hiljada milijardi juana (223,23 milijarde dolara).

"Smanjenje poreza i naknada koje je vlada najavila stupiće na snagu od 1. aprila, dok će doprinosi za socijalno osiguranje biti smanjeni od 1. maja", rekao je Li novinarima.

Porez na dodatu vrednost (PDV) za proizvodni sektor će biti srezan na 13 procenata sa sadašnjih 16 odsto. PDV za transportni i građevinski sektor će takođe biti smanjen sa 10 na devet posto.

Kina ove godine cilja rast BDP-a od 6,0 do 6,5 posto, u odnosu na prošlogodišnji rast od 6,6 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: