"Plate im nisu povod za štrajk"

RGZ saopštio je da plate zaposlenima nikako ne mogu biti povod za štrajk u ovoj instituciji, uprkos tome što to ističu "glasnogovornici sindikata".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.02.2019.

16:50

Foto: Thinkstock

U pisanoj izjavi medijima, direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković navodi da su plate službenicima isplaćene 20. februara, a da ni jedan od 3.000 zaposlenih u RGZ do danas nije uputio pritužbu.

On kaže da je dodatnim uvidom utvdjeno da su službenici katastra "Novi Sad 2" ostali uskraćeni za nadoknade koje je trebalo da odobri šefica Odseka te službe Tatjana Samardžić, koja je istovremeno i predsednica štrajkačkog odbora i članica sindikata ASNS.

Naglasio je da službenici katastra "Novi Sad 2" čak nisu u štrajku.

Dodaje da je tokom jučerašnjeg dana u štrajku bilo 18 od preko 170 službi katastra, što, po njegovoj oceni, jasno govori da novi štrajk nema većinu podrške zaposlenih, pa ni većine članova sindikata.

"Radi se o performansu i nezapamćenom nasilju nad institucijom koje, uz političke instrukcije iz centrala granskih sindikata ASNS i Nezavisnost, izvode njihovi predstavnici u RGZ-u sa ciljem da se generiše nezadovoljstvo kod gradjana i privrednih subjekata", rekao je on.

Prema saznanjima rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda, opstrukcija rada i narušavanje ugleda RGZ-a, sprovodi se uz jaku podršku političara i biznismena kojima smetaju uspešno sprovedene reforme u RGZ-u, dodao je direktor te institucije.

Drašković je apelovao na sve državne organe da hitno reaguju i preduzmu aktivnosti kako bi se osigurao nesmetan rad institucija sistema.

Upozorava da blokada rada katastra nije samo blokada jedne institucije već stvara lančanu blokadu više resora Vlade Republike Srbije kao što su Ministarstvo pravde, Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo privrede itd.

Na sastanku Medjuresorne radne grupe za utvrdjivanje strateškog razvoja RGZ-a i budućeg statusa zaposlenih, na čijem formiranju su insistirali sindikati, a Vlada prihvatila, predstavnici rukovodstva RGZ-a postaviće pitanje kakav je sada status Sporazuma o prekidu štrajka i da li je nezakonitim postupanjem sindikata jednostrano raskinut zaključeni Sporazum", kaže se u saopštenju.

Rukovodstvo RGZ-a je u saopštenju navelo da se medju članovima štrajkačkog odbora nalaze osobe pravosnažno osudjene zbog nasilja, oni koji su duže vreme odsustvovali sa posla...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: