Pad srpske industrije u januaru

Industrijska proizvodnja u Srbiji pala je u januaru 2019. godine za 5,5 odsto na godišnjem nivou, objavio je Republički zavod za statistiku.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.02.2019.

15:33

Pad srpske industrije u januaru
Foto: Thinkstock

Januarska industrijska proizvodnja je u odnosu na prosek 2018. godine manja za 12,2 procenta.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u januaru, u odnosu na isti mesec 2018., imale su proizvodnja električne energije, prehrambenih proizvoda, hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvoda od nemetalnih minerala, prerada drveta i proizvodi od drveta, osim nameštaja.

Posmatrano po sektorima, rudarstvo je u januaru palo za 11 procenata na godišnjem nivou, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 9,5 odsto, dok je prerađivačka industrija opala za 3,6 odsto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju je pala za 9,2 odsto u odnosu na januar prošle godine, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 7,4 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,0 procenata i energije za 5,2 posto.

Rast je jedino ostvaren u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 2,2 procenta.

Na mesečnom nivou, u januaru je prema desezoniranim podacima industrijska proizvodnja porasla za 4,8 odsto, pri čemu je prerađivačka industrija zabeležila rast od 6,3 procenta.

U odnosu na prosek 2018. godine, industrijska prozivodnja je prema desezoniranim podacima opala za 1,3 odsto, dok je prerađivačka povećana za 0,3 procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: