Stiže nova turska kompanija, zapošljava 2.500 ljudi

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič najavio je da će uskoro biti otvorena turska fabrika u Srbiji, koja će zapošljavati 2.500 ljudi.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2019.

12:12

Stiže nova turska kompanija, zapošljava 2.500 ljudi
Foto: Balkan Textile

Bilgič je na otvaranju Sajma tekstila "Balkan Textile 2019" na beogradskom sajmu kazao da će prilikom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana (u maju) biti otvorena tekstilna fabrika turskog investitora u Kraljevu koja će omogućiti zapošljavanje 2.500 ljudi.

On je naveo da turski investitori u tekstilnu industriju već zapošljavaju 5.000 ljudi. Investicije turskih ulagača u Srbiju, prema njegovim rečima, do sada ukupno iznose 250 miliona evra.

Prema Bigličovim rečima, u 2018. trgovinska razmena Srbije i Turske je iznosila 1,2 milijarde dolara, od čega 50 miliona otpada na sektor tekstila, što je rast od 12 odsto.

On je kazao da se taj sajam održava šesti put i da je svake godine sve više izlagača, najviše iz Turske ali i drugih zemalja, a prošle godine je na njemu bilo 3.000 posetilaca iz Srbije ali i celog regiona. Ocenio je da je jako značajan za trgovinske odnose dve zemlje.

Potpredsednik srpske vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da će u narednih nekoliko meseci biti otvorena još jedna turska fabrika tekstila u Malom Zvorniku, a da se pregovara sa još dve.

Ljajić je rekao da u Srbiji ima 29 fabrika tekstila čiji su vlasnici iz Turske, a da je u poslednjih pet godina otvoreno 10 značajnih fabrika, od kojih su svega tri koristile subvencije koje država daje za pokretanje proizvodnje.

On je izrazio očekivanje da će neki od izlagača na Sajmu, koji će trajati do 2. marta, prepoznati prazninu na domaćem tržištu koja postoji u pogledu proizvodnje sirovina za tekstilnu industriju i odlučiti da investiraju u Srbiji.
Foto: Balkan Textile
Ljajić je rekao da se danas tekstilna industrija u Srbiji nalazi na stazama oporavka nakon sunovrata devedesetih godina prošlog veka i da u njoj radi oko 50.000 ljudi.

"To je daleko od standarda bivše Jugosalvije, kada je u njoj radilo 250.000 ljudi, a vrednost izvoza tekstilne robe bila pet milijardi dolara, ali smo na putu oporavka", kaže Ljajić.

Naveo je da je prošle godine vrednost izvoza tekstilne robe iznosio 812 miliona evra.

"U svakom slučaju ovaj sajam će predstavljati podstrek za dalji razvoj tog sektora", rekao je ministar.
Balkan Textile
Na Sajmu tekstila učestvuje oko 50 izlagača, od kojih je 32 iz Turske, po osam je iz Srbije i Kine, a ima izlagača i iz Bugarske i Grčke.

Kako navode organizatori sajma, turska firma Meridyen Int’l Fair, razmišlja se da se sledeće godine sajam proširi i na deo koji bi se odnosio na modu, odeću i opremu za kuću a ne samo na tekstil i mašine, kako bi ponuda bila sveobuhvatnija i bolji efekat i za izlagače i za kupce.

Očekuje se svakako više izlagača jer je iz godine u godinu njihov broj sve veći, kao i veličina štandova. Uz to, tekstilna industrija je u Srbiji u ekspanziji a srpsko tržište je turskim kompanijama interesantno zbog blizine, što transport čini jeftinim, kao i zbog toga što oni na domaće tržište gledaju kao i na ulazak na tržište Evrope.

Takođe, kako navode, oni nikad i ne gledaju na Srbiju kao samo jednu zemlju već posmatraju ceo region u celini (Severna Makedonija, Bugarska, BiH, Crna Gora).

Jedan od izlagača, preduzeće Entex tekstil iz Novog Pazara prisutno je redovno na ovom sajmu i dolaze u potrazi za novim kupcima. Kako navode, već izvoze u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sloveniju, a posluju u prostorijama nekadašnjeg tekstilnog giganta "Raška" koje su kupili.

Nadaju se da će turski investitori otvoriti tekstilnu fabriku i u okolini Novog Pazara, što bi im veoma značilo, ali i dodaju da je veliki problem što nema dobrog puta i zbog toga takvog investitora još nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: