I Italijani traže zabranu opreme od Huaveja

Grupa poslanika iz italijanske vladajuće koalicije zatražiće od vlade da zabrani nabavku opreme od kineske kompanije Huavej za 5G mrežu.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.02.2019.

11:52

I Italijani traže zabranu opreme od Huaveja
(Foto: Getty images)

Poslanici stranke Liga, koji su u vladajućoj koaliciji zajedno sa Pokretom pet zvezdica, planiraju da u parlamentu pozovu zvanični Rim da iskoristi svoje "zlatno ovlašćenje" o pravu veta u industrijskom sektoru i da tako blokira isporuke Huaveja, koji je već dobavljač velikih telekom operatera u Italiji, prenosi Rojters.

Kompanija Huavej, najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme, suočava se sa međunarodnom kampanjom za zabranu uvoza njene opreme zbog navodnih veza sa kineskom vladom i sumnji da bi Peking mogao da koristi njenu tehnologiju za špijunažu - što kompanija kategorično demantuje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u četvrtak upozorio da SAD neće moći da sarađuju ili da razmenjuju informacije sa zemljama koje prihvate sisteme Huaveja, navodeći kao razlog bezbednosni problem, dodaje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: