Beloj tehnici duži rok trajanja, i to će biti obaveza VIDEO

Direktiva Evropske unije koja bi trebalo da bude usvojena do kraja februara, trebalo bi da obaveže proizvođače bele tehnike da produže vek trajanja uređajima.

Izvor: B92

Petak, 22.02.2019.

10:41

Beloj tehnici duži rok trajanja, i to će biti obaveza VIDEO
Screenshot/Prva

Ukoliko bude usvojena, novi propisi odnosiće se na rasvetu, TV ekrane, frižidere, veš-mašine i mašine za pranje sudova. Ipak, iako će dobiti dužu garanciju na proizvode, za građane se neće mnogo toga promeniti.

Evo zbog čega: Malo ko međutim zna da je garancija zapravo onaj vremenski period koji proizvođač ili prodavac garantuju kupcu nakon dve godine obavezne garancije koje Zakon nalaže. I pet,sedam ili deset godina garancije na proizvod, bile su uobičajene do 2010. Godine kada je ukinuta uredba iz stare Jugoslavije koja je na to obavezivala proizvođače.

Stoga, ukoliko nastupi kvar kod miksera, televizora ili mobilnog telefona, čini se nadomestiva je za prosečnog građanina. Ali šta ako se isto desi sa tek kupljenim automobilima?

Propisi su za sada svedeni na samo pet tipova uređaja za koje će proizvođači morati da obezbede rezervne delove i to u periodu od sedam do deset godina. Novi propisi će se za sada odnositi na rasvetu, TV ekrane, frižidere, veš-mašine i mašine za pranje sudova jer Evropa tim propisima želi da smanji negativni učinak bele tehnike na zagađenje okoline.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: