Gudbaj: Posle bega Honde, strahuju za Nisan i Tojotu

Prvi put za 71 godinu firme, japanska "Honda” odlučila je da zatvori jedan svoj pogon za proizvodnju automobila, i to u Svindonu na jugu Velike Britanije.

Izvor: Politika

Petak, 22.02.2019.

08:39

Gudbaj: Posle bega Honde, strahuju za Nisan i Tojotu
(Foto: Getty images)

Najavljeni katanac na "Hondinu” ispostavu u pokrajini Vels početkom 2021. godine znači da najmanje ostrvskih 7.000 radnika (polovina u pogonu, ostatak među lokalnim snabdevačima delova i opreme) čeka neizvesna radna budućnost.

Hondin "gudbaj” u Svindonu istovremeno je prvi slučaj zatvaranja fabrike automobila u Velikoj Britaniji od 2007. Pre 12 godina, uoči izbijanja najveće globalne finansijske krize od Drugog svetskog rata, francuski "Pežo” digao je ruke od pogona montaže u Koventriju. Objavljujući "rekvijem za Svindon”, Takahiro Hačigo, izvršni direktor "Honde”, kazao je da auto-džin želi da se više posveti investicijama u razvoj proizvodnje električnih vozila, posebno bliže kući u Aziji. Pri tom u obrazloženju nije bilo reči o drastičnom padu proizvodnje modela "sivik” (koji se sklapa u Velsu), sa 250.000 vozila, uoči finansijske krize 2008, na 161.000 vozila lane.

Istovremeno, Hačigo nije obrazložio zašto se "Honda” baš sada, četrdesetak dana pre još nedefinisanog izlaska Velike Britanije iz EU, odlučila da najavi odlazak. U međuvremenu, britanska javnost uveliko spekuliše da li su ubrzani pregovori Londona i Brisela oko bregzita uticali na tajming "Hondine” objave. Što se američkog "Forda” tiče, centrala u Detroitu bila je nedavno više nego jasna: ukoliko izlazak Ostrva iz EU bude haotičan (bez uređenog dogovora sa Briselom), zapadni auto-džin mogao bi da zatvori dva svoja pogona u Velikoj Britaniji, izveštava londonski "Fajnenšal tajms”.

Istovremeno Ostrvljani strepe i šta bi, posle slučaja "Svindon”, sada moglo da padne na pamet "Tojoti” i "Nisanu”, koji od vremena Margaret Tačer takođe imaju auto-pogone s one strane Lamanša. U međuvremenu, "Jaguar Lend rover” pustio je vest da bi mogao uskoro da otpusti oko 4.500 radnika, i to većinom u Velikoj Britaniji.

Prvo povlačenje japanskih auto-proizvođača iz Velike Britanije događa se inače u naročito nelagodnom momentu za proizvođače benzinskih i dizel vozila na Zapadu. Naime, evropski (a posebno nemački), ali i američki proizvođači automobila i auto-delova sa strepnjom iščekuju odluku 45. predsednika SAD o uvođenju novih carina (možda čak i 25 odsto) na uvozne automobile, delove, komponente itd. Istovremeno, dok auto-biznis s obe strane Atlantika uveliko procenjuje moguće gubitke profita i masovna otpuštanja – zbog eventualnih novih carina Vašingtona – auto-proizvođači Zapada suočavaju se istovremeno sa dramatičnim padom prodaje njihovih vozila u Kini, najvećem svetskom auto-tržištu.

Koliko u januaru, američki i evropski proizvođači vozila zabeležili su 18 odsto manju prodaju svojih vozila u Kini nego lane u isto vremene, prenela je juče agencija Blumberg. Godišnja prodaja kola u Kini – zbog usporavanja privrednog rasta i brojnih neizvesnosti na tržištu druge najveće ekonomije sveta – opala je lane prvi put u poslednjih 20 godina, saopštilo je kinesko Udruženje proizvođača automobila (CAAM). Doajeni automobilske industrije na Zapadu ovih dana saopštili su poslovne rezultate na tržištu Azijskog tigra: prodaja "Fordovih” modela pala je tamo u 2018. za trećinu, "Dženeral motors” je zabeležio pad od 10 odsto, dok je

"Folksvagen” prijavio pad od tri odsto.

"Očekujemo da će u februaru prodaja kola pasti još oštrije”, poručuje Hu Haidong, pomoćnik generalnog sekretara CAAM, prenosi Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: