Opasno: Zaražene svinje mogu da unište ekonomiju Srbije VIDEO

Na pijacama u Srednjobanatskom okrugu zabranjen je promet mesa i proizvoda od mesa.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2019.

19:13

Opasno: Zaražene svinje mogu da unište ekonomiju Srbije VIDEO
Foto: Thinkstock

Ovo se odnosi na proizvode poreklom iz Mađarske i Rumunije, kao i iz gazdinstava zbog sprečavanja unošenja, pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Kako se navodi, postoji povećan rizik od zaraze tom opasnom i neizlečivom bolešću svinja zbog blizine novih žarišta u Rumuniji.

Ministarstvo poljoprivrede naredilo je odstrel divljih svinja, da bi se sprečilo širenje afričke kuge na svinje u Srbiji. Iako nije opasna po ljude, afrička kuga mogla bi da ima katastrofalne posledice po ekonomiju u našoj zemlji.

Opština Nova Crnjs prva je na udaru jer najveća opasnost da zaraza uđe u Srbiju postoji baš na teritoriji te opštine čija se granica sa Rumunijom prostire na 25 kilometara.

Pera Milankov, predsednik ove opštine, opominje na oprez.

"Vidite, pošto je ona osvojila zapadnu Evropu, Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, ona će ući i kod nas to je neminovno", kaže Milankov.

A da afrička kuga ne uđe u Srbiju bori se nekoliko linija odbrane. Krizni štabovi, ustanove, udruženja... Angažovana su terenska vozila, a uključeni su i lovci.

Uglavnom svinje se love noću. Javljaju u sumrak i kada izađu na pašu, zauzmu prostor. Dežurni javljaju njihovu lokaciju i odstreljuju se. Kako kažu, najveća opasnost nam dolazi od puštenih domaćih svinja iz Rumunije.

Lovačko udruženje Koštanac iz Nove Crnje u stanju je pripravnosti. Lov je zabranjen, osim kada se izda naredba

"U slučaju da se pojavi afrička kuga, normalno ako se nađe svinja ili neka druga životinja ili leš moramo da dezinfikujemo, širi se na točkovima, na patikama i obući", kaže Milan Kovačević, lovac.

Više u video-prilogu:
Foto: Prva

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: