Opasnost za Srbiju: Afička kuga u komšiluku, virus kosi životinje

Pojava afričke kuge svinja u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji predstavlja neposrednu pretnju za zemlje Balkana, koje nikada nisu bile izložene toj bolesti.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2019.

14:27

Opasnost za Srbiju: Afička kuga u komšiluku, virus kosi životinje
Foto: Thinkstock

Na opreznost pozivaju iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

"Balkan nikada nije bio izložen afričkoj svinjskoj kugi, što znači da vlade, farmeri i lovci imaju malo informacija i tehničkog znanja o toj bolesti", kaže Danijela Manđone iz FAO.

Ta bolest se poslednjih godina postepeno proširila, zbog čega je neophodno smanjenje rizika od upada divljih svinja, ali i bolje pripreme za brzo otkrivanje i kontrolu afričke svinjske kuge u balkanskim zemljama, navodi FAO, koja je danas u Beogradu zatvorila svoju četvorodnevnu radionicu.

"Virus se može brzo širiti zbog relativno guste populacije divljih svinja. Veća svest, poboljšana biološka sigurnost i spremnost su od ključnog značaja za sprečavanje ulaska ove bolesti u region i minimiziranje njenih negativnih uticaja na život u ruralnim područjima, lanac vrednosti svinja i trgovinu", izjavio je Danijel Beltran-Alkrudo iz FAO.

U tom cilju, FAO je pokrenuo vanredni projekat pod nazivom "Hitna priprema zemalja Balkana za afričku kugu svinja", s ciljem definisanja strategije prevencije i kontrole u regionu, navodi se u saopstenju te organizacije.

Afrička kuga svinja je virusna hemoragijska bolest koja ubija i do 100 posto zaraženih životinja, kako domaćih, tako i divljih svinja. Ne predstavlja nikakav rizik za ljudsko zdravlje, ali ima potencijal da uništi život u ruralnim područjima i ugrozi bezbednost hrane i trgovinu u pogođenim regionima.

Radionica je okupila međunarodne stručnjake, kao i više od 25 učesnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Mađarske i Rumunije.

Učesnici su predstavnici veterinarskih i šumarskih agencija, kao i lovačkih udruženja i nevladinih organizacija koje rade u sektoru uzgoja svinja.

Za bolest poput afričke kuge svinja, koordinacija među svim ovim institucijama je, smatraju u FAO, od ključnog značaja.

Na radionici su bili prisutni i predstavnici Evropske agencije za bezbednost hrane i Svetske organizacije za zdravlje životinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: