Erbas želi srpski H145M u svom portfoliju

Kompanija Erbas će izložiti srpski H145M sa našim naoružanjem na štandu na najvećem vazduhoplovnom sajmu, rekao je Nenad Miloradović iz Ministarstva odbrane.

Izvor: Tangosix

Četvrtak, 21.02.2019.

08:46

Erbas želi srpski H145M u svom portfoliju
H145M u formi makete (Tangosix)

Miloradović, koji je pri Ministarstvu odbrane zadužen za nabavke i razvoj naoružanja, rekao je u Abu Dabiju, na trenutnom IDEX-u za Tango Six da je Erbas izrazio želju da na svom štandu na Buržeu ove godine izlože srpski H145M sa našim razvijenim nevođenim naoružanjem.

Takođe, Miloradović je rekao da su u toku pregovori da, ukoliko se nakon uspešne kvalifikacije srpske verzije H-Force 1 kompleta sve pokaže kako treba, Erbas bi naše nevođeno naoružanje uključio u svoj portfolio za treće mušterije.

Tako bi srpski mitraljez 12,7 mm i nevođene rakete 80 mm bile interesantna loukost opcija za mnoge zemlje:

"Razgovarali smo već sa drugim ministarstvima odbrane u regionu, budući da se H145M pokazao kao popularan helikopter, tržište postoji za naše naoružanje. Erbasu su se svidela naša rešenja za elektronske komponente koje smo razvili u VTI-ju. Nakon uspešne kvalifikacije koju ćemo obaviti ove godine oni sa srpskim paketom mogu izaći na tržište“, rekao je Miloradović.

Kada je reč o borbenom helikopteru Mi-35, ona navodi da redovno prate dešavanja sa ruske strane, da se helikopteri za Srbiju trenutno sastavljaju i da je plan da se i i ruski helikopteri (razmišlja se o Mi-17) naoružaju lokalno razvijenim i integrisanim vođenim sredstvima.

"Sada pored VTI-a imamo i privatne kompanije u ovoj oblasti i u mogućnosti smo i da na Mi-17 integrišemo srpsko vođeno oružje. O tome smo sa ruskom stranom razgovarali nakon posete predsednika Putina Beogradu. Govorimo o raketama Pauk, Munja i 2T5. Uskoro očekujemo početak obuke naših pilota za Mi-35."

Što se domaćeg projekta Orao 2.0 tiče Miloradović naglašava da će se on odvijati u dve faze i da sve ide po planu. Testiranje integracije vođenih raketa je trenutno u toku dok će druga komplikovanija faza potpune modernizacije postojećih i nadogradnja pojedinih sistema biti rađena sa inostranim partnerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: