Solarna rasveta na 48 lokacija

Na 48 lokacija u Novom Sadu i prigradskim naseljima postavljena je nova solarna javna rasveta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2019.

19:54

Solarna rasveta na 48 lokacija
Foto: Thinkstock

Gradska uprava za gra]evinsko zemljište i investicije završila je radove na postavljanju 100 stubova i svetiljki sa solarnim panelima na mestima na kojima nije moguće povezivanje na elektroenergetsku mrežu ili gde je bila potrebna dopuna postojećem osvetljenju.

Na taj način osvetljenje je stiglo na 24 dečja igrališta i 24 autobuska stajališta, uglavnom u rubnim delovima grada i u prigradskim naseljima, piše portal "eKapija".

Cilj ove velike investicije, vredne 35 miliona dinara, jeste promovisanja upotrebe obnovljivih izvora energije i smanjenje potrošnje električne energije u infrastrukturi.

Bespovratna sredstva u iznosu od 497.000 evra obezbedjena su učešćem u IPA programu prekogranične saradnje Evropske unije, a deo novca utrošen je u razvoj katastra javnog osvetljenja i izradu Akcionog plana za održivu energiju u Novom Sadu.

Grad Novi Sad, u okviru IPA programa prekogranične saradnje, sa partnerima iz Hrvatske (grad Belišće i opština Gorjani) realizuje projekat R-SOL-E (Renewable Solar Energy - obnovljiva solarna energija).

Sredstvima IPA fonda finansira se 85 odsto vrednosti projekta, a 15 procenata je sufinasirajući deo partnera učesnika na projektu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: