Naučnici protestuju zbog planova vlade za finansiranje istraživanja

Stotine mađarskih naučnika demonstriralo je u Budimpešti osuđujući plan vlade da preuzme kontrolu nad finansiranjem istraživanja Mađarske akademije nauka.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2019.

19:39

Naučnici protestuju zbog planova vlade za finansiranje istraživanja
Foto: Thinkstock

Prema njihovom mišljenju vlada premijera Viktora Orbana ugrožava slobode naučnika.

Oko 2.000 demonstranata, po proceni novinara Frans presa, formirali su ljudski lanac oko zgrade Akademije, najstarije i najveće naučne institucije u zemlji sa 5.000 zaposlenih od kojih je 3.000 naučnika.

Oni su pozvali vođe akademije da se bore protiv plana vlade i da zadrže njenu nezavisnost.

Ubrzo posle osvajanja trećeg uzatopnog mandata na čelu zemlje, u aprilu prošle godine, vlada Viktora Orbana najavila je da namerava da dubinski reformiše tu instituciju, koju njeni kritičari opisuju kao poslednji neefikasni ostatak komunističke ere.

Projekat se sastoji u tome da se centralizuju u Ministarstvu inovacija i tehnologije krediti dodeljeni za naučna istraživanja, dok je do sada MTA imala budžet kojim je relativno nezavisno raspolagala.

Orban je odbacio kritike i rekao da je potrebna modernizacija da bi se poboljšao učinak Mađarske koja je, kako je rekao, trenutno među najosrednjijim zemljama na međunarodnom planu po pitanju inovacija, i da bi osigurao da nauka može da daje "direktnu ekonomsku dobit".

MTA je u prošlosti kritikovala politiku Orbanove vlade, koja je na čelu zemlje od 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: