Zvecka oružje: Nova trka u naoružanju, sporne ruske rakete

Ministar ekonomije Nemačke Peter Altmajer ne isključuje novu trku u naoružanju u slučaju raskida Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Izvor: B92

Nedelja, 10.02.2019.

13:18

Zvecka oružje: Nova trka u naoružanju, sporne ruske rakete
Foto: Epa/ ANATOLY MALTSEV

"Očekujem da će se Amerikanci i Rusi na kraju dogovoriti. Ali mislim da je pogrešno što neki isključuju ideju o ponovnom naoružavanju od samog početka. To bi oslabilo našu poziciju na pregovorima", rekao je Altmajer za "Velt am zontag".

Altmajer je naveo da će samo u slučaju da Evropljani i Amerikanci pokažu svoju odlučnost i sposobnost da deluju u principu, Moskva biti spremna da uzme u obzir zabrinutost Zapada, prenosi Sputnik.

"Konkretno, ako na kraju želimo stvarno razoružanje, ne bi trebalo da unapred kategorički odbacujemo neku opciju", smatra on.

Ranije se nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas više puta zalagao protiv raspoređivanja novih raketa srednjeg dometa u Evropi.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je u petak da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će, "ako se Rusija ne vrati na potpuno i proverljivo poštovanje Sporazuma u roku od šest meseci", sporazum biti raskinut. Saveznici u NATO-u podržali su odluku SAD, smatrajući da se Vašington odlučio na to kao odgovor na navodne "značajne rizike za evroatlantsku bezbednost" od ruskih krstarećih raketa.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 2. februara da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu.

Šef države istakao je da Rusija nije dužna i neće se uvlačiti u skupu trku u naoružanju i dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju "ostaju na stolu, a vrata otvorena", ali da se nikakvi pregovori o ovom pitanju unapred ne iniciraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: