Prvi prekogranični železnički most spaja Rusiju i Kinu VIDEO

Izgradnja završne palube za železnički most preko reke Amur biće završena sledećeg meseca, prema vladi jevrejskog autonomnog regiona u Rusiji.

Izvor: B92

Petak, 08.02.2019.

13:40

Prvi prekogranični železnički most spaja Rusiju i Kinu VIDEO
Foto: YouTube Screenshot

To će biti deo dugoočekivane infrastrukture, koja ima za cilj povezivanje dalekog istoka Rusije sa najsjevernijom kineskom pokrajinom Heilongjiang.

Most dug 2.209 matara od Nizhneleninskoe (jevrejska autonomna regija) do Tongjiang (provincija Heilongjiang) postaće prvi železnički most između dve zemlje. Kina je već završila izgradnju svog dela mosta.

Rusija planira izvoz železne rude, uglja, mineralnih đubriva, drvne građe i druge robe preko železničke infrastrukture u Kinu.

Izgradnja prekograničnog mosta između Rusije i Kine zvanično je počela 2016. godine, nakon 28 godina pregovora. Novi most i prateća infrastruktura koštaće više od 300 miliona dolara i biće duga 19,9 kilometara. Oko 6,5 kilometara mosta i saobraćajnih raskrsnica nalaziće se u Kini, a preostalih 13,5 kilometara u Rusiji. Dužina glavnog visećeg mosta biće oko 1.300 metara, a širina 14,5 metara.

Most će u velikoj meri olakšati trgovinu između dve zemlje, jer će trasa biti približno 3.500 kilometara kraća od trenutne. Do 2020. očekuje se porast prometa tereta za 10 puta, sa 300.000 na tri miliona tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: