FAO: Cene hrane skočile, ali ipak niže nego 2018.

Svetske cene hrane su u januaru porasle, podstaknute oporavkom cena mlečnih proizvoda, biljnih ulja i šećera.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.02.2019.

15:42

FAO: Cene hrane skočile, ali ipak niže nego 2018.
Foto: svetas/Depositphotos

To je saopštila Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cena hrane ove svetske organizacije, koji meri mesečne promene "korpe prozivoda" u kojoj su žitarice, uljarice, mlečni proizvodi, meso i šećer, iznosio je prošlog meseca u proseku 164,8 poena u odnosu na 161,8 iz decembra, izveštava Rojters.

Uprkos porastu, januarski indeks je i dalje za 2,2 procenta niži u odnosu na isti mesec 2018. godine.

Cene mleka su u prvom ovogodišnjem mesecu skočile za 7,2 odsto u odnosu na decembarsku vrednost, okončavši sedmomesečni uzastopni pad. Ovo poskupljenje je, kako objašnjava FAO, posledica ograničenih izvoznih isporuka iz Evrope zbog jake domaće tražnje.

Biljna ulja su zabeležila rast cena od 4,3 posto u odnosu na decembar, šećer je poskupeo za 1,3 procenta, dok su cene žitarica u januaru neznatno povećane u poređenju s prethodnim mesecom.

Cene mesa su uglavnom ostale nepromenjene.

FAO je podigao i svoju najnoviju procenu proizvodnje žitarica u svetu za poljoprivrednu 2018. godinu na 2,61 milijardi tona, što je nešto više od decembarske projekcije, a zbog naviše revidiranih podataka o proizvodnji kukuruza, pšenice i pirinča. I pored toga, očekuje se da će globalna proizvodnja žitarica i dalje biti za 1,8 odsto manja nego u rekordnoj 2017. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: