Srbija gubi više od milion EUR svaki dan

Prošlo je dva i po meseca od kako su privremene vlasti u Prištini uvele takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2019.

14:32

Srbija gubi više od milion EUR svaki dan
Foto: Thinkstock

U tom periodu prema informacijama Privredne komore Srbije na tržište KiM plasirano je oko 90 milona evra manje robe iz centralne Srbije. Dok prema navodima kosovskih medija, u tom periodu Srbija je izgubila oko 100 miliona evra.

"Ako uzmemo u obzir da smo u novembru izgubili 20 miliona evra, u decembru 35 miliona i ukoliko bi se nastavio trend iz decembra, pošto smo ceo decembar bili pod merama, to bi bilo oko 90 miliona evra gubitka", rekao je rukovodilac Centra za regionalnu saradnju i komorski investicioni forum (KIF) u PKS Aleksandar Radovanović.

Dodao je da se je u tu procenu uračunat i prosečan trend rasta plasmana robe na KiM od osam odsto koji smo imali u prvih 10 meseci 2018. godini.

Kako piše Zeri, prema podacima Statističke agencije Kosova, u novembru 2017. je Srbija izvezla na Kosovo robu vrednu skoro 37 miliona evra, a godinu dana kasnije je ta suma pala na 15,3 miliona.

Vrednost srpskog izvoza na Kosovo je u decembru 2017. iznosila 46,7 miliona evra, a godinu nakon toga 5,3 miliona evra.

Kako piše ovaj list iz Prištine, zbog ogromnih finansijskih gubitaka, raste međunarodni pritisak na premijera Ramuša Haradinaja. Sjedinjene Države (SAD) i Evropska unija hitno traže ukidanje taksi.

Podsećamo, Priština je 6. novembra uvela takse od 10 odsto na robu iz centralne Srbije, a zatim ih od 21. novembra podigla na 100 odsto.

"Podaci su takvi da ne možemo da procenimo kolika je konačna šteta svih kompanija koje posluju sa KiM. Ali, što duže mere traju, to će za naše privrednike biti nepovoljnije pošto je neko drugi zauzeo prostor. Svima je jasno da ćemo se ukoliko ostanu te takse teško vratiti na to tržište", kazao je Radovanović Tanjugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: