Španci pobedili: Tim iz Madrida osmislio izgled Savskog trga

Rezultati konkursa za područje Savskog trga i Skvera na uglu Karadjordjeve i Travničke ulice su objavljeni.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2019.

17:00

Španci pobedili: Tim iz Madrida osmislio izgled Savskog trga
Foto: Beoinfo

Prva nagrada u iznosu od 50.000 evra dodeljena je radu autorskog tima iz Madrida. Reč je o timu iz kompanije "Fenwick Iribarren Arćitects", koga čine Mark Fenvik i Havijer Iribaren.

Drugu nagradu u iznosu od 15.000 evra dobio je slovenački arhitekta Rok Žnidaršič i njegov tim, a treću nagradu vrednu 10.000 evra tim iz Kalifornije.

Dva otkupa u iznosima od po 5.000 evra dodeljena su radovima domaćeg i tima iz Abu Dabija.

Na konkurs je stiglo ukupno 25 radova domaćih i stranih arhitekata koji će, kako je za Tanjug najavio gradski urbanista i jedan od članova žirija Milutin Folić, medijima biti predstavljeni u utorak, 5. februara, u gradskoj skupštini.

Podsetivši da su rekonstruisani Slavija i Cvetni trg i da je u toku obnova Trga Republike on je istakao da će Savski trg, nakon rekonstrukcije, uz Trg Republike, biti najznačajniji gradski trg.

Uredjenje Savskog trga je jasna potvrda strategije Grada da se Beograd spušta ka rekama, rekao je Folić i pojasnio da će zgrada nekadašnje železnicke stanice najverovatnije postati Istorijski muzej Srbije, a prostor ispred tog zdanja preuredjen i krasiće ga spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji.

Na platou iza železničke stanice planirana je izgradnja javne podzemne garaže i još jednog objekta kulture, naveo je Folić i dodao da će saobraćaj ići po "obodu" trga, uz bolnicu "Sveti Sava" i hotel "Beograd", dok će ostali deo biti pešački, uz zadržavanje postojećih trasa tramvajskog saobraćaja.

Potpuno će biti rekonstruisana i Savska ulica, dok će Karadjordjeva ulica, čija je obnova u delu od Beton hale do Brankovog mosta počela u novembru prošle godine, biti obnovljena i na potezu od Brankovog mosta prema Savskom trgu, rekao je Folić.

Istakao je da se očekuje da uredjenje Savskog trga bude završeno na jesen kada je, kako je dodao, planirano i postavljanje spomenika Stefanu Nemanji.

U žiriju konkursa su osim, Folića, bili domaći arhitekti Jovan Mitrović i Milena Kordić, pejzažni arhitekta iz Abu Dabija Osama Al Hasan i gradski arhitekta Ljubljane Janez Koželj, koji je bio predsednik žirija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: