Težak javašluk: Nadvožnjak zatvoren godinu, kola preko rampe VIDEO

Srbija je po nepoštovanju rokova gradnje u samom vrhu liste zemalja, ali za to svi imaju opravdanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

11:12

Težak javašluk: Nadvožnjak zatvoren godinu, kola preko rampe VIDEO
Foto: screenshot, prva

U Kraljevu rokovi se ne poštuju ni kada se gradi novi objekat, ni kada je u pitanju renoviranje postojećeg. Investitori ćute, a ispaštaju građani.

Rok za rekonstrukciju trga u centru Kraljeva je 60 dana, a radovi kasne više od dva meseca. Rekonstrukcija nadvožnjaka u istom gradu trebalo je da bude završena u julu prošle godine, a radovi su u međuvremenu obustavljeni. Treći primer je poslovno-stambeni objekat u samom centru Kraljeva čiji je rok za izgradnju istekao pre pet godina.

Sličnih nezavršenih objekata ima u svakom gradu. Zašto samo u Srbiji izvođači radova ne poštuju date rokove? Branko Radomirović građevinski inženjer i sudski veštak kaže da kombinacija najniže ponuđene cene i loše pripremljene dokumentacije najčešće dovodi do probijanja rokova.

"Struka kaže da najčešće rok nije realan kada je reč o poslovima u građevinarstvu koji se izvode na osnovu ugovora o građenju koji je proizašao iz javne nabavke. Druga je stvar kada vidimo na tablama ispisan rok od strane izvođača, investicija je iz drugih izvora, to onda jedostavno nije dobra procena“, kaže Radomirović za TV Prva.

Zatvaranje nadvožnjaka u Kraljevu već skoro godinu dana pravi saobraćajni kolaps jer Kraljevo nema obilaznicu, pa kompletan saobraćaj ide preko rampe sporednim uskim ulicama. Radove nakon probijanja prvog roka obustavila je inspekcija, jer projekat nije odgovarao zatečenom stanju na terenu.

U većini slučajeva za probijanje rokova niko ne odgovara. Kada je rekonstrukcija kraljevačkog trga u pitanju, investitor je Grad Kraljevo, a izvođač radova lokalno javno preduzeće, pa bi eventualno kažnjavanje odgovornih opet išlo iz džepova građana.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: