Dinar da uđeš, dva da izađeš: Šok privrednika - za katanac 5.000 EUR

Svi koji od Nove godine žele da zatvore kompaniju u Hrvatskoj dočekalo je neugodno iznenađenje.

Izvor: Adriano Milovan

Utorak, 22.01.2019.

11:12

Dinar da uđeš, dva da izađeš: Šok privrednika - za katanac 5.000 EUR
Foto: Thinkstock

Naime, likvidacija firme tvrtke u toj zemlji od početka ove godine znatno je skuplja, a razlog su prošlogodišnje izmene Zakona o penzijskom osiguranju, koje propisuju da likvidatori kompanija - a to su po pravilu vlasnici ili direktori - moraju plaćati doprinose.

Čak i ako se u računicu ne uzmu uobičajeni troškovi zatvaranja kompanije, koji nisu mali, računice stručnjaka pokazuju da zatvaranje vlasnika samo po osnovi doprinosa koje mora da plati može da košta i 30.000 kuna godišnje (4.000 evra). Pritom se kao pretpostavka uzima da proces likvidacije traje prosečnih godinu dana, iako ceo postupak u praksi vrlo često zna da se otegne.

Dodamo li tome i uobičajene troškove zatvaranja firme, koji se, prema računici knjigovođa, sada kreću u rasponu od 1.500 do 2.000 kuna za jednostavni d.o.o., odnosno između 3.000 i 3.500 kuna za d.o.o., a pokrivaju troškove javnih beležnika, sudske takse za otvaranje postupka likvidacije i postupak upisa brisanja u sudski registar, ukupan trošak zatvaranja može doseći i 35.000 kuna. I to pod pretpostavkom da ceo proces traje “samo” godinu dana.

Naravno, ako se postupak produži, rastu i troškovi.

Ne čudi zato što su se mnogi preduzetnici koji su odlučili likvidirati svoje poslovanje s prvim danom nove godine našli u paradoksalnoj situaciji: firme uglavnom zatvaraju jer nemaju novca za dalje poslovanje, a istovremeno im država na naplatu šalje iznose doprinosa koje nemaju čime da plate. Tako i zatvaranje kompanije u Hrvatskoj za mnoge postaje pravi Sizifov posao, konstatuje Novac.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: