STOP: Neće biti plastike u kozmetici

Evropska agencija za hemikalije predložila je zabranu namernog dodavanja mikroplastike u proizvode kao što su kozmetika, deterdženti i đubriva u EU do 2020.

Izvor: B92

Petak, 18.01.2019.

12:35

STOP: Neće biti plastike u kozmetici
(Foto: Thinkstock)

"Cilj je izbeći da skoro 30.000 tona mikroplastike završi u prirodi", izjavio je portparol ECA-e Mati Vajnio na konferenciji za novinare u Helsinkiju, a prenosi Rojters.

Evropska komisija, koja procenjuje da između 70.000 i 200.000 tona mikroplastike svake godine završi u životnoj sredini, zatražila je predlog od EĆA u vezi s tim pitanjem.

Potpredsednik EK Jirki Katainen kaže da bi zabrana EU mogla uspostaviti standard za industrije širom sveta.

"Evropska unija je prva u svetu koja je pokrenula sveobuhvatnu strategiju o plastici, a koja ima za cilj i smanjenje mikroplastike", izjavio je Katainen.

Sićušni komadi plastičnog otpada završavaju u vodotokovima i okeanima, što je kod naučnika probudilo sve veću zabrinutost zbog negativnih posledica po morske ekosisteme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: