Rusi "napadaju" BG-Bar: "Sada 10 km/h - nedopustivo i opasno"

Ruska železnica RžD Internešnel preuzeće i održavanje srpskih pruga koje su izgradili u okviru modernizacije koja se većinski odvija iz ruskog kredita.

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2019.

11:55

Rusi
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Kompanija ruskih železnica RŽD Internešenel potpisaće sutra, tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina, sa Vladom Srbije memorandum koji predviđa da ta kompanija ubuduće i održava pruge izgrađene u našoj zemlji u okviru realizacije ruskog kredita, najavljuje generalni direktor RŽD Internešenel Sergej Pavlov.

"Kada se susreću šefovi dve zemlje donose se i najvažnije odluke", rekao je Pavlov i dodao da se tokom posete očekuje i potpisivanje ugovora koji ima tri elementa, od kojih je prvi za projektovanje i izgradnju savremenog Dispečerskog centra za upravljanje železničkim saobaćajem, zatim za elektrotehničke radove na pruzi Stara Pazova - Novi Sad, kao i za projektovanje radi nastavka obnove barske pruge na delu od Valjeva do Užica.

Ta tri ugovora su, prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, vredni ukupno oko 230 miliona evra.

RŽD International je do sada u Srbiji, u okviru realizacije ruskog kredita od 800 miliona dolara, izgradio više od 200 kilometara pruga: na šest deonica Koridora 10, zatim na pruzi Beograd - Pančevo, gde je izgrađen i novi kolosek, kao i na delu barske pruge od Resnika do Valjeva, podsetio je Pavlov.

Istakao je da je na pruzi Stara Pazova - Novi Sad, koja će biti deo brze pruge od Beograda do Budimpešte, već izgrađeno i prvih 10 kilometara pruge.

Ta kompanija je, takođe, isporučila našoj zemlji i 27 dizelmotornih vozava, ali je i u okviru humanitarnih aktivnosti obnovila i opremila četiri škole u Srbiji koje se nalaze pored pruga na kojim su radili.

Pavlov kaže da su predstavnici te kompanija razgovarali u decembru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o održavanju pruga u Srbiji koje su napravili. "Svakako da smo zainteresovani za održavanje onih deonica koje smo gradili i rekonstruisali. Mi nismo građevinska već, pre svega, železnička kompanija i zato što bolje nešto izgradite kasnije će biti lakše da to i održavate", naveo je Pavlov.

Kada je reč o dispečerskom centru za koji je ugovor vredan oko 100 milona evra, Pavlov kaže da će on pomoći da se uspostavi efikasno upravljanje saobraćaja na čitavoj teritoriji Srbije i doprineti da se mnogo bolje koristi železnička infrastruktura.

"Dispečerski centar će podići upravljanje železničkim saobraćajem u Srbiji na potpuno novi nivo, koji će odgovarati svetskim standardima. Nije toliko važno kako će se taj centar izgledati već šta će raditi. Nije cilj samo da stvorimo impresivnu sliku ili zgradu već da napravimo instrument za korišćenje ekonomski isplativog rada srpskih železnica, a dispečerski centar to može da obezbedi", naglasio je Pavlov.

Cilj je da se troškovi transporta prevoza robe i putnika što više smanje.
Foto: Thinkstock
Čelnik RŽD International navodi i da održavanje brze pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju neće biti moguće bez modernog dispečerskog centra.

Naglasio je da će dispečerski centar povećati i bezbednost železničkog prevoza, da su ruske železnice lider u svetu kada je reč o bezbednosti prevoza, kao i da imaju najjeftiniji transport u svetu zahvaljujući efikasnom upravljanju železnicom. "To obezbeđujemo na 87.000 km, koliko iznose samo glavne pruge ruskih železnica i to znanje i umeće donećemo Srbiji. Upravo sada vodimo pregovore sa našim kineskim partnerima za prevoz robe iz Kine u Evropu preko Rusije".

Na pitanje novinara da li bi novi dispečerski centar mogao da bude izgrađen do kraja 2021, kako je najavila ministarka građevine Zorana Mihajlović, Pavlov kaže da RŽD International svakako može do tada da obavi posao ako to bude traženo od njih kada bude završeno projektovanje.

Ta kompanija ruskih železnica radi u 43 zemlje u svetu i da se svaka razlikuje po nečemu, primetio je Pavlov i naglasio da je Srbija svakako za njih posebna zemllja.

Dodaje da su potpuno drugačiji odnosi i shvatanja u zemljama kao što su Vijetnam, Indija, Indonezija, Brazil ili Kuba.

"U Srbiji je lako i prijatno raditi. Srbiju i Rusiju spaja dugogodišnja zajednička istorija, delimo istu veru i sličan jezik, dobro se razumemo čak i bez prevodilaca. Naši narodi su uvek pomagali jedni drugima. Na gradilištu uvek postoji niz problema, a posebno na gradilištima te veličine kao što je u Srbiji. Ali, sve te probleme rešavamo uspešno zajedno sa svojim srpskim prijateljima i kolegama."

Pavlov ističe da je ta kompanija posebna i po tome što pruža humanitarnu pomoć, pre svega, deci u mestima gde rade pruge.

Kaže da su vodili decu iz Srbije u Sankt Peterburg i pokazali im dečju železničku prugu, da su renovirali četiri škole u Srbiji, u kojima su opremili učionice, fiskulturne sale, obezbedili knjige, inventar i didaktičke materijale.

"Deca su naša budućnost, a mi radimo pod parolom 'Gradimo zajedno, gradimo za buducnnost' i to je potpno normalno kada govorimo o državnim kompanijama kao što su ruske žleeznice", poručio je Pavlov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: