Indija nova ekonomska sila: Do 2030. jači od SAD

Do 2030. godine sedam od deset najvećih svetskih ekonomskih sila biće iz tržišta u razvoju.

Izvor: Capital.ba

Subota, 12.01.2019.

15:31

Indija nova ekonomska sila: Do 2030. jači od SAD
Foto: Thinkstock

Prema najnovijoj analizi Londonske multinacionalne bankarske i finansijske kompanije "Standard Chartered", za 11 godina potpuno će se promeniti svetski ekonomski poredak, navodi Capital.ba.

Prema dugoročnim projekcijama, Indija će verovatno postati veća sila od SAD, dok će susedna Kina, kako se navodi u izveštaju, do 2020. godine "ukrasti krunu" od SAD, najmoćnije svetske ekonomske sile. Istovremeno, Indonezija bi mogla ući u prvih pet ekonomija.

U izveštaju se navodi da će "starenje" stanovništva imati značajan uticaj na globalni rast.

Međutim, na Indiju, koja se trenutno nalazi na šestom mestu u svitu, ta pojava neće imati mnogo uticati. To je zemlja sa najviše omladine. Gotovo polovina indijskog stanovništva je mlađe od 25 godina.

Standard Chartered ističe da će Indija morati otvoriti oko 100 miliona novih radnih mesta u proizvodnom i uslužnom sektoru kako bi zadovoljili potrebe potražnje zaposlenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: