Rusija uvodi revolucionarno oružje u sastav dve flote

Ruska mornarica planira da uvede više od 30 podvodnih dronova sa nuklearnim kapacitetima, poznatih pod nazivom "Posejdon".

Izvor: Tanjug

Subota, 12.01.2019.

14:37

Rusija uvodi revolucionarno oružje u sastav dve flote
Foto: Thinkstock

Kako navodi neimenovani zvaničnik iz ruske odbrambene industrije, podvodni dronovi nalaziće se u arsenalu podmornica.

"Očekuje se da se dve podmornice sa Posejdonima priključe Severnoj floti, a da se druge dve priključe floti na Pacifiku. Svaka podmornica će nositi maksimalno osam dronova i zato bi ukupan broj 'Posejdona' u borbenim uslovima mogao da dostigne brojku od 32 drona", kazao je taj izvor za Tass.

Agencija navodi da se trenutno gradi i nuklearno opremljena podmornica "Kavarovsk" sa specijalnom namenom i da će ona postati jedan od redovnih nosača podvodnih dronova "Posejdon".

Posejdon dronovi zajedno sa njihovim nosačima, podmornicama sa nuklearnim kapacitetom, čine deo takozvanog multinamenskog okeanskog sistema, navodi agencija.

Izvor ruske agencije je prethodno kazao da će dron "Posejdon" koji se još razvija u Rusiji biti sposoban da nosi nuklearne bojeve glave sa potencijalnom snagom eksplozije do dva megatona koje će biti u mogućosti da unište neprijateljske baze na moru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: