Pokušali da preuzmu pogon Fabrike rezanog alata, radnici sprečili

Sudski izvršitelji pokušali su danas, uz asistenciju policije, dvanaesti put da prinudno preuzmu pogon "Kuglična vretena" Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku.

Izvor: Beta

Petak, 11.01.2019.

14:10

Pokušali da preuzmu pogon Fabrike rezanog alata, radnici sprečili
(Foto: Thinkstock)

Radnici su to sprečili.

Radnici su blokirali fabrički ulaz, sprečavajući sudske izvršitelje da uđu u fabriku i naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 milion dinara u međuvremenu sa kamatama narastao na oko 4,6 miliona dinara.

Kordon policije je blokirao sve prilaze fabrici i nije dozvolio novinarima da priđu fabrici sve dok izvršitelji nisu otišli.

Radnike FRA su, kao i prilikom ranijih protesta, podržali odbornici najveće opozicione odborničke grupe u Skupštini Čačka Dveri, među kojima je bio i lider te stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović.

Predsednik Industrijskog sindikata fabrike Dušan Đelić izjavio je novinarima da je protiv 59 radnika FRA podneta krivična prijava zbog onemogućavanja izvršitelja da preuzmu pogon i oni su proteklih dana pozivani u policiju da daju izjave. On je kazao da se radnici ne boje jer "brane svoje pravo na rad". Đelić je dodao da je Industrijski sindikat podneo krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal protiv postupajućeg sudije Privrednog suda u Čačku u postupku izvršenja u pogonu "Kuglična vretena" FRA.

"U prijavi smo naveli da sumnjamo da je sudija Privrednog suda izvršila krivično delo jer je dopustila da se pokrene izvršenje nad objektom koji je označen kao važan za odbrambenu industriju Srbije uredbom Vlade Srbije od 28. novembra 2015. godine, kao i da je fizičkom licu predato više zemljišta nego što mu pripada", rekao je Đelić.

On je dodao da je kupcu pogona "Kuglična vretena" prvo predato 3,7 ari zemljišta, a posle 15 dana, novim zaključkom kupcu je predato 6,7 ari. "Predato mu je više zemljišta nego što mu po zakonu pripada. Kao fizičko lice on ima pravo na zemljište u širini jedne pešačke staze", rekao je Đelić i dodao da je kupac pogona "čest učesnik na licitacijama koje objavljuju Privredni i Osnovni sud u Čačku".

"Smatramo da su to sve nedozvoljene radnje i tražićemo da tužilac reaguje", rekao je Đelić, ističući da kupac pogona ne želi nikakav dogovor sa fabrikom.

Menadžmet fabrike je kupcu objekta tokom leta dostavio ponudu kojim bi bio obeštećen tako što bi mu bilo isplaćeno 5,6 miliona dinara, ali on je tu ponudu odbio i insistira na izvršenju. FRA, koja se bavi proizvodnjom i prodajom rezanog alata i mašina, osnovana je 1953. godine i nalazi se u fazi restruktuiranja.

U fabrici je zaposleno 560 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: