Definitivno: Kinezi ulaze u Ikarbus, ovo je plan proširenja

Sredinom ove godine očekuje se privatizacija fabrike "Ikarbus" iz Zemuna.

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.01.2019.

14:35

Definitivno: Kinezi ulaze u Ikarbus, ovo je plan proširenja
Foto: Thinkstock

Generalni direktor preduzeća koja se bavi proizvodnjom autobusa Aleksandar Vićentić, kaže da će novi većinski vlasnik biti kineski "Jinlong", koji planira proširenje proizvodnje i na elektrovozila.

Vićentić navodi da je proces privatizacije već počeo kroz unapred pripremljeni plan reorganizacije, te da očekuje da će sredinom juna kineskom partneru biti prodato 51 odsto "Ikarbusa".

Prema njegovim rečima, država će ostati vlasnik oko 26 odsto, a preostali deo biće u vlasništvu malih akcionara.

Kineski partner će otkupiti i oko 9,5 miliona evra duga "Ikarbusa".

"Ikarbus' ne posluje baš sjajno od sredine 2018. Imamo posla, ali ne dovoljno. Trenutno radimo sedam autobusa za kupca u Mađarskoj, još dva autobusa za lokalne kupce, a radimo i velike remonte za GSP", rekao je Vićentić.

Naveo je da se za socijalni program, koji je sproveden pred kraj prošle godine, opredelilo oko 140 zaposlenih koji su dobili 200 evra po godini radnog staža, a da je u preduzeću ostalo 120 radnika.

"Otišli su uglavnom stariji zaposleni. Uspeli smo da sačuvamo kompletan inženjerski kadar što je i nama i firmi koja nas kupuju najbitnije", rekao je Vićentić.

Za kineski Jinlong je rekao da je jedan od najvećih svetskih proizvođača baterija za elektrovozila, te da je veliki proizvođač elektroautobusa, elektrokamiona i elektrodostavnih vozila.

"Jinlong ima ozbiljne planove za 'Ikarbus'. Zadržaće postojeći proizvodni program i proširiće ga elektrovozilima koje planira najpre da ponudi zemljama Jugoistočne Evrope, a potom i ostalom delu Evrope", rekao je Vićentić.

Naglasio je da se u Evropi i celom svetu praktično dešava revolucija u auto-industriji, jer se prelazi sa dizel-motora na elektromotore i da su u toj oblasti Kinezi daleko ispred svih drugih u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: