Do posla samo 17%: Kraj za IT prekvalifikacije

Nacionalna služba za zapošljavanje odlučila je da prekine sve programe prekvalifikacije nezaposlenih u IT sektoru zbog slabih rezultata.

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2019.

12:45

Do posla samo 17%: Kraj za IT prekvalifikacije
Foto: Thinkstock

Odluka o tome doneta je 28. decembra prošle godine.

Odlukom Nacionalne službe za zapošljavanje ukida se 21 obuka za različite IT profile, a ostaje samo obuka za 75 PHP programera u Beogradu, koja je prekinuta u prošlom krugu pa se nadoknađuje.

U obrazloženju odluke o obustavi obuka za najtraženija zanimanja današnjice navodi se da je nakon prošlog kruga posao našlo samo 17 odsto polaznika, što je slabije od očekivanog, te srpsko tržište rada nema potrebe za programerima juniorima.

"Na osnovu analize zapošljavanja polaznika iz prethodno sprovedene faze od 700 polaznika, utvrđeno je da je usled nižeg nivoa zapošljavanja junior programera koje iznosi 17 odsto i koje je zaposleno na programerskim mestima, potrebno obustaviti postupak javne nabavke usluga izvođenja specijalističkih informatičkih obuka nezaposlenih lica za potrebe tržišta rada“, navodi se u odluci.

Direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja, u čiji program prekvalifikacije se Vlada Srbije uključila, kaže da će rezultati prekvalifikacije biti dobri ukoliko je kvalitetna selekcija kandidata, program obuke, predavači, ukoliko je dobra koordinacija i saradnja izvođača obuka sa kompanijama.

On smatra da je u državnom programu IT prekvalifikacija izuzetak donekle odabir kandidata, jer je država odlučila da radi prvi krug selekcije i da samo oni koji prođu taj prvi krug mogu da se prijave kod organizatora obuke.

"Mislim da je ovo pogrešno i da organizatori obuke treba da imaju u potpunosti kontrolu nad selekcijom polaznika, jer je njima u direktnom interesu da prime najbolje kandidate. Sa druge strane, potrebno je posao prekvalifikacije poveriti organizacijama koje imaju dokazane kapacitete za ovakav posao. To ne moraju po pravilu da budu niti obrazovne institucije (državne ili privatne), niti kompanije, niti klasteri ili bilo koja druga vrsta organizacije. Proces selekcije organizatora obuke treba na vrh da izdvoji organizacije koje zadovoljavaju gore navedenih pet uslova“, navodi Šolaja.

On smatra da je tu deo odgovora zašto je Nacionalna služba za zapošljavanje obustavila program prekvalifikacija.

"Uslovi nisu postavljani tako da izdvoje najbolje, nego verovatno organizatore sa najnižom ekonomskom cenom. S druge strane, to je verovatno i dovelo do niskog procenta uspešnosti (mada bi trebalo izračunati koliko je uspešnost od 17 odsto loša ili dobra, da ne pominjem da je potrebno više vremena da se vidi da li će taj procenat rasti). U svakom slučaju, nikako ne stoji da na tržištu radne snage nema potrebe za IT juniorima“, zaključuje Šolaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: