"Bacaju 15.000 EUR, pšenica iz Hrvatske skuplja nego srpska"

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da što se tiče taksi, koje je Priština uvela, "lopta nije u našem dvorištu".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.01.2019.

09:17

Foto: Thinkstock

"Mi tu ne možemo ništa više da uradimo osim konstantnog pritiska koji vršimo, jer je lopta u dvorištu Vašingtona i EU, i uopšte medjunarodne zajednice koja mora reagovati", rekao je ministar za TV Pink.

Istakao je i da bi nastavili dijalog neophodno je da se stanje vrati na period pre 6. novembra kada su uvedene prve takse od 10 odsto.

Taksama od 100 odsto, koje su uvedene 21. novembra praktično je zaustavljena trgovina izmedju centralne Srbije i Kosova i Metohije, podvukao je ministar.

Upitan o posledicama uvodjenja ovih taksi, on je rekao da je prva posledica smanjen plasman roba iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

Druga posledica je, kaže, otežano snabdevanje stanovništva na Kosovu i Metohiji. "Naša obaveza je da tim ljudima obezbedimo robu i proizvode, sve što su do sada imali i to će biti konstantna borba. Na sreću većih nestašica nije bilo, ali ako ove mere potraju postoji opasnost da se to desi", rekao je ministar Ljajić.

Treća posledica tiče se, kaže, privrednika na samom Kosovu i Metohiji. On je naveo konkretan primer vezan za prodaju naše pšenice, koja je stala uvođenjem taksi.

Kako kaže, Priština je našla druga tržišta, recimo za pšenicu u Mađarskoj i Hrvatskoj, ali je ta pšenica za 10 do 15 evra skuplja po toni nego u Srbiji.

"Na hiljadu tona pšenice bacaju 10.000 do 15.000 evra. Pokušali su da pronađu pšenicu u Bugarskoj, ali su rekli da nije kvalitet kao u Srbiji. Sve može da se nadomesti, ali ne može brzo i to ima cenu", rekao je Ljajić.

"Od ovoga trpe svi ekonomsku štetu.Da ne govorimo o političkoj šteti koja je napravljena, jer smo varaćeni tri koraka unazad. Stanje jeste bilo komplikovano, ali nije bilo ovako teško kao što je sada", rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: