Hrvati prekidaju agoniju: Sad mi nećemo vaše avione

Ako se uskoro ne postigne dogovor SAD i Izraela i Hrvatska ne dobije onu konfiguraciju aviona koja je pobedila na tenderu, Vlada odustaje od izraelskih aviona.

Izvor: B92

Nedelja, 30.12.2018.

14:12

Hrvati prekidaju agoniju: Sad mi nećemo vaše avione
Foto: EPA/LESZEK SZYMANSKI

Hrvatska će i poništiti i poništava tender za nabavku višenamenskih aviona i ostavlja SAD i Izrael da sami dalje rešavaju spor, pišu regionalni mediji.

Time bi Hrvatska, prvenstveno u svrhu transparentnosti celog procesa, presekla neprijatnu situaciju u kojoj se zatekla između dva saveznika, saznaje Večernji list.

“U avionima koje nameravate da prodate Hrvatskoj ne sme da bude ništa što nije američko”, glasi sažetak pisma koje je otišlo iz State Departmenta izraelskoj strani.

Uslova z aprodaju je, pišu mediji, više od 10, a svi se svode na isto - ne dozvoljava se prodaja izraelske tehnologije i nadogradnje na avionima F 16. Rok koji je SAD dao Izraelu za odgovo je kratak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: