Penzioner pobedio PIO na sudu, moraće sve da mu vrate

Penzioner iz Bačke Palanke pobedio je na sudu PIO fond, a prema ovome, država mora da vrati skoro pola miliona dinara.

Izvor: B92

Sreda, 26.12.2018.

16:10

Penzioner pobedio PIO na sudu, moraće sve da mu vrate
(Foto: Thinkstock)

Prvu presudu u korist penzionera, a protiv Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, zbog smanjenja penzija, doneo je Osnovni sud u Bačkoj Palanci.

On je presudio u korist J. M. iz Bačke Palanke i naložio Republičkom fondu da mu nadoknadi sve što mu je uzeto primenom Zakona o privremenom načinu isplate penzija, prenosi Efektiva na svom portalu.

Tako, ukoliko ta presuda postane pravosnažna, PIO fond će morati da vrati razliku umanjenih penzija od decembra 2015. do decembra 2017.

Reč je o iznosu od 351.478 dinara plus zakonska zatezna kamata od 53.675 dinara, i troškovi postupka od 73.403 dinara, sa zateznom kamatom počev od dana izvršnosti presude, pa do isplate.

Podsetimo, Zakon o privremenom načinu isplate penzija donet je 2014. godine, čime su za neko vreme smanjene mesečne isplate za najstarije s ciljem smanjenja javnog duga. Ovaj propis ukinut je u septembru, kada je Skupština usvojila izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pa su penzioneri od oktobra ove godine počeli da primaju penzije bez umanjenja.

Prema nekim procenama, zbog trogodišnjeg smanjenja prihoda, penzioneri su ukupno ostali uskraćeni za oko 430 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: