"Spašće Srbija na 10 firmi, jedan tahograf 1.000 EUR" VIDEO

Pojedine odredbe Izmena i dopuna zakona o prevozu u drumskom saobraćaju stupaju na snagu 7. februara.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2018.

11:20

Foto: Thinkstock

Ako nadležni do tada ne budu imali razumevanja za zahteve kombi prevoznika, uslediće blokada Beograda.

Zašto je ova kategorija vozila svrstana u takozvani limo servis, čime su sve nezadovoljni prevoznici, zbog čega kombi vozila moraju da imaju tahografe, hoće li zbog toga da poskupi prevoz, tema je o kojoj su u Jutru Prve TV razgovarli Ilija Džikić, predstavnik Udruženja "Kombi prevoz putnika Srbije", i Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Džikić kaže da će ukoliko se ove zakonske izmene usvoje, kombi prevoz sigurno poskupeti.

"Spašće Srbija na 10 firmi koje mogu da ispune te uslove da se bave prevozom kombijima. Tahograf ima 10 odsto prevoznika kombija u svetu, u okruženju nije tako. Slovačka i Austrija nemaju tahografe koji služe za merenje radnog vremena vozača", kaže on.

Problem je, kako dodaje, što se izmenama uvodi da vozač mora da ima najmanje D1 kategoriju, što je pravilo za vozače autobusa. "Kombi je do 9 mesta, autobus preko 9 mesta".

Džikić kaže da Ministarstvu saobraćaja redovno šalju dopise, ali da kod njih nema mnogo sluha za njihove probleme.

"Doveli su nas da nećemo moći nikako da radimo jer nema mogućnosti da se ispune svi ti uslovi. Moraju da budu vozila do pet godina starosti, 25.000 evra vrednosti. Jedan tahograf je 1.000 evra. Mi smo bili kombi prevoz, a onda su nas gurnuli privremeno u limo servis da bismo mogli da radimo", kaže on.

Milan Božović kaže da će se izmenama Zakona deo problema rešiti a najveći problem je siva ekonomija i nelegalna konkurencija.

"Zbog divljih prevoznika drumski transport gubi 40 odsto prihoda. 600 miliona evra toliko su gubili legalni prevoznici i 100 miliona evra za budžet kroz poreze", navodi on.

Rizik je i za sigurnost putnika. "Mi smo prošle godine imali jedan odsto novih autobusa registrovanih. Ako tako nastavimo, mi ćemo te autobuse izbaciti iz upotrebe za 100 godina, 2118. godine", kaže Božović.

O tome šta je rešenje za kombi prevoznike, kako da dođu do D1 kategorije kada je jedina auto-škola koja ih obučava prestala da radi, ali i o tome kako vozači autobusa preko nedelje voze autobus a umorni za vikend kombi ture, pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: