Prvi efekti takse od 100%: Skače prodaja domaćeg

Takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine učinila je da se poveća upotreba domaćih proizvoda, kažu privrednici na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Kossev

Sreda, 19.12.2018.

09:10

Prvi efekti takse od 100%: Skače prodaja domaćeg
Foto: Thinkstock

Savez privrednika Kosova izvršio je istraživanje u vezi sa uticajem takse od 100 odsto na kosovsku ekonomiju od 21. novembra do 5. decembra 2018. U ovom istraživanju, SPK navodi da je anketirano 300 izabranih kompanija u prehrambenoj industriji, trgovini, uslugama i građevini sa 250 potrošača Kosova.

Generalna direktorka SPK-a Ljumnije Ajdini kaže za Radio Slobodna Evropa da na osnovu istraživanja proizlazi da je mera od 100 odsto ostvarila pozitivne efekte za domaću proizvodnju, piše Gazeta ekspres, prenosi Kossev.

Domaći proizvodi, dodaje direktorka Ajdini, u toku ovog vremenskog perioda beleže porast za 25 odsto.

"Privrednici kažu da je povećana prodaja njihovih proizvoda u toku ovog perioda od postavljanja takse od 100 odsto, u građevinskoj industriji 40 odsto, u prehrambenoj 25 odsto, transportu 20 odsto, usluge trgovine 5 odsto i ostalo 10 odsto, zato što su kosovski proizvođači povećali proizvodne kapacitete, povećana je i zaposlenost“, kaže Ajdinijeva.

Trgovina nastavlja da bude omiljena ekonomska aktivnost na Kosovu, ostavljajući po strani proizvodnju. Proizvođači na Kosovu, nastavljaju da upućuju poziv domaćim institucijama da stvore povoljnu fiskalnu politiku da bi ojačali sektor proizvodnje.

Za povećanje kapaciteta domaćih proizvođača, Ajdini kaže da su predložili proizvodnim kompanijama da povećaju kvalitet proizvoda kao i da su preporučili privrmeenim kosovskim institucijama da daje subvencije za proizvodni sektor, kako bi oni ojačali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: