Amerikanci potvrdili: Najbolje u Srbiji u poslednjih 10 godina

Agencija za ocenu rejtinga Standard end Pur's potvrdila je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB, uz unapređenje izgleda sa stabilnog na pozitivni.

Izvor: B92

Subota, 15.12.2018.

08:03

Amerikanci potvrdili: Najbolje u Srbiji u poslednjih 10 godina
(Foto: Thinkstock)

To znači da bi kreditni rejting mogao biti uvećan na BB+ u narednih 12 meseci, saopštili su Ministarstvo finansija Srbije i Narodna banka Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, agencija procenjuje da će rast BDP u 2018. godini iznositi 4,2 odsto, što je najviša stopa rasta u poslednjih 10 godina, i da će u periodu od 2019. do 2021. godine BDP nastaviti da raste po prosečnoj stopi od 3,3 odsto i više.

Rast će, dodaje se, biti zasnovan na većoj privatnoj potrošnji koja će biti podstaknuta rastom zaposlenosti, zarada i stabilnom prilivu doznaka, a usled većeg poverenja stranih investitora, očekuje se i veći priliv direktnih stranih investicija, koji će isto tako pospešiti ekonomski rast.

Pozitivni izgledi za unapređenje kreditnog rejtinga ujedno su i odraz kontinuiranog smanjenja javnog duga. Tokom proteklih nekoliko godina, Vlada je preokrenula rastuću putanju javnog duga. Samo u 2017. godini, javni dug prema BDP je pao za oko 10 procentnih poena, a isti trend se nastavio i tokom 2018. godine. Fiskalne reforme su dovele do stabilnih javnih finansija i dalje smanjenje javnog duga očekuje se nastavkom sprovođenja započetih reformi. Jedan od glavnih ciljeva u narednom periodu je smanjenje javnog duga ispod 50 odsto BDP.

U saopštenju Narodne banke Srbije posebno se ukazuje da je odluka o popravljanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta na osnovu snažnog privrednog rasta i rezultata monetarne politike u pogledu očuvanja cenovne i finansijske stabilnosti.

Obrazlažući popravljanje izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije, agencija posebno ističe mere kojima je centralna banka povećala kredibilitet i efikasnost monetarne politike u režimu ciljanja inflacije.

Prema oceni agencije, inflaciona očekivanja su usidrena, režim deviznog kursa je relativno fleksibilan, a finansijski sektor je dodatno ojačan, uz snažan pad problematičnih kredita i rast kreditne aktivnosti.

U svojoj odluci, Standard end Pur posebno naglašava kredibilitet i operativnu nezavisnost Narodne banke Srbije i ocenjuje da su adekvatne odluke monetarne politike u režimu ciljanja inflacije, koje za rezultat imaju višegodišnje uspešno očuvanje niske i stabilne inflacije, usidrile inflaciona očekivanja.

I prema mišljenju ove agencije, inflacija će ostati u granicama cilja od 3 ± 1,5 odsto u srednjem roku. Ističući uspeh Narodne banke Srbije u sprovođenju režima inflacionog targetiranja, Standard end Pur naglašava i očuvanu relativnu stabilnost deviznog kursa.

Fiskalne reforme su dovele do pozitivnih rezultata za koje se očekuje da će se nastaviti i u narednom periodu. Ovo je velikim delom i rezultat stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, koji je uspešno završen u februaru 2018. godine.

Agencija Standard end Pur smatra da će otvaranje novih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i novi tehnički vid saradnje sa MMF pomoći u jačanju rasta privatnog sektora i ubrzanju izjednačavanja prihoda sa EU, uz održavanje makroekonomske stabilnosti. Takođe, uočava se i pozitivan trend u spoljnoj trgovini.

Takođe se procenjuje da će deficit tekućeg računa platnog bilansa biti u proseku na nivou od 5 odsto u periodu od 2019. do 2021. godine, čemu će najviše doprineti postojeća strana ulaganja u proizvođačke delatnosti, kao i poboljšanje konkurentnosti u proizvođačkom sektoru i sektoru usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: