Ljuti i šokirani: "Tukli smo se niskim platama, sad uvozimo 60.000"

Iduće godine Hrvatska bi trebalo da uveze čak 63.000 radnika. Takav je predlog Ministarstva rada koji je poslat na razmatranje poslodavcima i sindikatima.

Izvor: Tportal, Luka Filipoviæ

Petak, 14.12.2018.

09:25

Ljuti i šokirani:
Foto: Thinkstock

Reč je o dva puta većem broju radnih dozvola za strance nego u 2018. I dok poslodavcima koji se žale na nedostatak domaće radne snage to odgovara, sindikalisti su ljuti i šokirani.

Predsednik najveće sindikalne središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever rekao je za tportal kako oni neće podržati taj predlog.

"U sindikatu nismo ksenofobi. Ne mrzimo strance. Ali smo protiv takve zamene stanovništva. Svoje ljude promašenim politikama teramo van, a uvozimo strane radnike. Postavlja se pitanje društvene odgovornosti kompanija i poslodavaca. Koja je njihova funkcija u društvu?', upitao se Sever.

U Hrvatskoj su dugi niz godina politika i poslodavci, mišljenja je, konkurentnost zemlje gradili na jeftinoj radnoj snazi.

"Nismo se tukli s konkurencijom novim tehnologijama, novim procesima i načinom vođenja posla, već niskim platama. Nama su jedna od slabijih karika sistema rada upravo menadžeri koji često imaju bezobrazno visoke plate, a nisu ih zaslužili svojim radom i sposobnostima. Sve se to lomilo na radnicima. Kad su se otvorile granice, ljudi su počeli da beže. Zadnjih godina gubimo po dva odsto stanovništva. A to su poslodavci, ruku pod ruku s vlašću, i levom i desnom, rešavali uvozom radne snage', rekao je Sever.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: