Brenson: Ovog puta letimo u svemir

Vlasnik "Virdžin galaktika" biznismen Ričard Brenson kaže da bi najnoviji probni let svemirske letelice mogao po prvi put da dođe do svemira.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2018.

17:09

Brenson: Ovog puta letimo u svemir
Foto: Getty images/David McNew

Iz kompanije su rekli da će tokom četvrtog testiranja svemirski brod za turistička putovanja Svemirski brod Dva ciljati da leti više i brže.

Njegova namera je da letelica dostigne visinu od preko 80 kilometara, nadmorsku visinu na kojoj se kaže da počinje svemir.

Ovaj multimilijarder u svemirska putovanja investira veliki novac od 2004, kada je osnovao kompaniju za svemirski turizam "Virdžin galaktik".

Brenson, tehnološki magnat Ilon Mask i osnivač Amazona Bezos utrkuju se ko će prvi povesti putnike u svemir.

Kompanija "Virdžin galaktik" je 2008. godine prvi put obećala letove za turiste "u roku od 18 meseci". Od tada je redovno davala slična obećanja da će letovi u svemir biti mogući bliskoj budućnosti.

Međutim, odlaganja i smrtonosni pad prethodne verzije letelice 2014. godine sprečili su prvobitne ambicije Ser Ričarda. Najnoviji let aviona, takođe poznat i kao VSS Junajti, održaće se iznad pustinje Mohavi u Južnoj Kaliforniji i to večeras.

Kompanija već ima stotine prijava za let u svemir, a jedna karta košta 250.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: