Hrvatska kompanija: Srbi su edukovani, uvozimo 100 dogodine

Zbog nedostatka radne snage Fabrika duvana Rovinj (TDR), koja je u sastavu BAT grupe, planira da sledeće godine uveze do 100 radnika iz zemalja izvan EU.

Izvor: Novac.hr, Adriano Milovan

Sreda, 12.12.2018.

14:29

Hrvatska kompanija: Srbi su edukovani, uvozimo 100 dogodine
Foto: Thinkstock

Prema nezvaničnim informacijama, BAT-u je posebno zanimljiv uvoz radne snage iz BIH i ostalih zemalja iz regiona, ali i iz Ukrajine.

Kada je reč o radnoj snazi iz ostalih članica Evropske unije, sagovornici Jutarnjeg lista iz TDR-a kažu da oni uglavnom nisu zainteresovani da rade u Hrvatskoj ni u ovoj ni u drugim delatnostima, jer veća primanja mogu da ostvare u drugim članicama Unije.

Stoga je logičan izbor posezanje u bazen radne snage u zemljama Zapadnog Balkana i drugih država, pogotovo zato što neke od njih, poput BIH i Srbije, imaju i dugu tradiciju u duvanskoj industriji, a time i radnike koji su edukovani za obavljanje tih poslova.

BAT u Hrvatskoj sada zapošljava više od 1.700 ljudi, što je sedam odsto više nego u vreme preuzimanja TDR-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: