Stižu promene - odlazak u naše prodavnice više neće biti isti

U narednom periodu očekujemo modernizaciju oblasti maloprodaje kroz akvizicije i nove investicije, kaže Milan Ždrale šef agrosektora EBRD za Jugoistočnu Evropu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.12.2018.

08:15

Stižu promene - odlazak u naše prodavnice više neće biti isti
Foto: Thinkstock

Za današnju "Politiku", Ždrale naglašava da se očekuju značajne investicije i konsolicadije.

"To je predvidivo jer se ovde više od 50 odsto male trgovine odvija kroz neformalni tradicionalni sektor. Razvoj moderne maloprodaje, uz poštovanje tržišnih standarda poslovanja, koji se primenjuju u razvijenim zemljama Evropske unije, može doneti benefite za kompletan vrednosni lanac u tom sektoru. Od dobavljača, primarne proizvodnje, preko logistike i prehrambene industrije", rekao je Ždrale.

On ističe da naznake o akvizicijama već postoje i da se očekuju ukrupnjavanja, ali da je "još rano da se o tome govori".

"Vidite i sami kako ozbiljno investicijama pristupaju Dele i Lidl", rekao je Ždrale i ocenio da će zbog toga rešavanje pitanja "Agrokora" na zapadnom Balkanu, a pogotovo u Srbiji, jer su ovde imali dominantne kompanije, biti pozitivan impuls za investitore.

Ždrale očekuje i ukrupnjavanja u u konditorskoj i mesnoj industriji i uljarstvu. U tim sektorima posluje mnogo kompanija što ih čini neefikasnim. Kako kaže, Evropske banke za obnovu i razvoj tu vidi prostor za investicije kao i u razvoj infrastrukture, zajedno sa državnom. Verovatno, kako je i nedavno najavljivano, i kroz kreiranje inovativnih proizvoda koje bi preko banaka, ukoliko bude bilo interesovanja, mogli da im ponude malim i srednjim preduzećima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: