BG: Velika novina, novi obračun poreza - po zgradi

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će Grad Beograd imati novi način obračuna poreza na imovinu.

Izvor: Beta

Utorak, 11.12.2018.

15:05

BG: Velika novina, novi obračun poreza - po zgradi
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema Vesićevim rečima, obračun poreza na imovinu mora da bude promenjen, odnosno mora da bude mnogo realniji - u skladu sa stanjem na terenu, što znači i pravedniji, jer bi se svaka zgrada posebno procenjivala, zbog čega se trenutno rade dva pilot-projekta.

"Sistem koji već dugo postoji dovodi do toga da nova zgrada ima sve od infrastrukture, a da dve ulice dalje ljudi žive bez kanalizacije, ali plaćaju isti porez", istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da se sada porez naplaćuje po zonama tako što se u jednoj uzme promet svih nepokretnosti do 30. septembra i onda se napravi prosečna cena i izvuče cena koja se odredi kao porez, kao i da postoje neka umanjenja u plaćanju.

"Trenutno radimo sa Republičkim geodetskim zavodom i Evropskom unijom na promeni tog sistema i to je ta takozvana masovna procena", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, svaka zgrada će se posebno procenjivati. Svaki objekat imaće različit porez, zavisno od toga šta ima od infrastrukture.

"Ako u ulici nemate kanalizaciju, plaćaćete porez umanjen za neki iznos, tako i ako nemate vodovod, ili ulica nije uređena, a kako dobijate nešto od infrastrukture tako vam raste porez", zaključio je zamenik gradonačelnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: