"Tražićemo suspenziju Kosova iz CEFTA i SSP"

Odgovor Bosne i Hercegovine na carine prištinskih privremenih institucija od 100 odsto mogao bi da bude zahtev za iskuljučenje Kosova iz CEFTA sporazuma.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.12.2018.

08:43

Foto: Thinkstock

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je povodom carine od 100 odsto koju su prištinske vlasti uvele na proizvode iz BiH i centralne Srbije, da nema potrebe da se poseže za kontramerama, ali da bi odgovor BiH mogao da bude zahtev za isključenje Kosova iz sporazuma koji garantuju slobodnu trgovinu.

"Jedna od mogućih mera, ako se s ovim merama nastavi, jeste da zatražimo suspenziju iz okvira CEFTA (Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini), ali tražićemo i suspenziju iz SSP (Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU), oni zasedaju 17. decembra, a mi ćemo (EU komesara za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju) Johanesa Hana i (Visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost) Federiku Mogerini obavestiti o tome", kazao je Šarović za "TV Alfa", prenosi Avaz.ba.

Navodi se da je Šarović ocenio da je Kosovo ulaskom u CEFTA prihvatilo i činjenicu da BiH u tom trenutku nije priznala Kosovo, kao i da priznanje ne može biti uslov za slobodnu trgovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: