Potpisano u Češkoj - Srbija jednom uplatom rešava stari dug

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i češka ministarka finansija Alena Šilerova potpisali su sporazum dve vlade o rešavanju starog klirinškog duga.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.12.2018.

13:06

Potpisano u Češkoj - Srbija jednom uplatom rešava stari dug
Foto: Thinkstock

Srbija će taj dug otplatiti jednom ratom od 9,8 miliona dolara.

Taj klirinški dug potiče još iz vremena bivše Jugoslavije i Čehoslovačke i utvrđen je konačno na 32,8 miliona američkih dolara, od čega je 14,7 miliona dolara glavnica, a 18 miliona dolara kamata i biće rešen uplatom jedne rate od 9,8 miliona dolara.

Realizovaće se u roku od 45 dana od potpisivanja sporazuma, što je u skladu sa pravilima Pariskog kluba poverilaca, saopštilo je češko ministarstvo finansija.

"Postizanje sporazuma o rešenju srpskog duga još više će poboljšati naše uzajamne odnose za koje je taj problem iz prošlosti predstavljao opterećenje", kazala je češka ministarka finansija Šilerova.

Češka će deo duga koji je Srbiji oprostila uračunati kao doprinos Češke zvaničnoj razvojnoj pomoći.

Od zemalja naslednica bivše Jugoslavije iza koje je ostao klirinški dug Češkoj na slično rešenje starog duga spremna je i Crna Gora, a dogovor sa Srbijom češka vlada vidi kao uspeh zato što je rešavanje problema starog duga Srbija na početku odbijala, saopštilo je češko ministarstvo.

Predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić koja danas boravi u poseti Češkoj, a u utorak u Slovačkoj, primio je danas u predsedničkom zamku Lani kraj Praga predsednik Češke Miloš Zeman a posetu premijerka nastavlja susretom sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Radekom Vondračekom.

Brnabićeva će potom sa glavnim domaćinom, češkim premijerom Andrejom Babišem, prema najavi češke strane, razgovarati o evrointegraciji Srbije, aktuelnim odnosima zemalja Zapadnog Balkana i o migraciji, a od bilateralnih tema, o investicionoj i trgovinskoj saradnji i saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane.

Posetu Češkoj srpska premijerka završava večerom koju u njenu čast priređuje predsednik Senata Parlamenta Češke Jaroslav Kubera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: