Kina zahteva: Odmah oslobodite potpredsednicu Huaveja

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Kanadu da odmah oslobodi potpredsednicu i finansijsku diektorku Huavej Meng Vanžu koja je uhapšena pre 7 dana.

Izvor: B92

Subota, 08.12.2018.

15:58

Kina zahteva: Odmah oslobodite potpredsednicu Huaveja
Foto: Thinkstock

Oni su upozorili Otavu da će u protivnom snositi posledice.

Kanadski ambasador u Pekingu pozvan je u Ministarstvo gde mu je zamenik šefa kineske diplomatije Le Jučeng preneo upozorenje i uručio "oštar protest", prenosi Rojters.

Mengova je uhapšena pre nedelju dana u Kanadi gde je preti ekstradicija u Sjedinjene Američke Države. Vašington je optužuje da je prikrivala veze kompanije sa jednom firmom koja je pokušala da proda opremu Iranu uprkos američkim sankcijama.

Mengova, inače kćerka osnivača kineske kompanije "Huavei" Rena Džengfeija, pojavila se u petak pred sudom u Vankuveru. Kanadski tužilac je tada rekao da ona namerava da pobegne iz te zemlje jer se u SAD suočava sa optužbama na osnovu kojih bi mogla biti osuđena do 30 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: