Pao dogovor: OPEK "seče", nafta "leti" u nebo

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) postigla je novi dogovor o smanjenju globalne proizvodnje nafte, javlja Raša tudej.

Izvor: Tanjug

Petak, 07.12.2018.

15:31

Pao dogovor: OPEK
Foto: Thinkstock

Ta vest je prouzrokovala da cene nafte uzlete za više od pet odsto, pri čemu je cena severnomorske nafte tipa "brent" skočila na 63,04 dolara za barel, a američka "laka" nafta (WTI) na 53,85 dolara za barel.

Članice OPEK-a i druge zemlje proizvođači dogovorili su se da proizvodnju smanje za 1,2 miliona barela dnevno, prenela je njujorška agencija "Blumberg" pozivajući se na delegate koji učestvuju na zasedanju OPEK-a u Beču.

Petnaestočlani naftni kartel će smanjiti proizvodnju za oko 800.000 barela dnevno, a nečlanice OPEK-a, uključujući Rusiju, za 400.000 barela dnevno.

Dogovor je postignut nakon što je Iranu omogućeno izuzeće od ograničavanja sopstvene proizvodnje zbog sankcija SAD protiv Teherana, koje su već značajno smanjile isporuke te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: