SAD uz rame Arapima i Rusima: Trampova "energetska dominacija"

SAD su postale neto izvoznik sirove nafte i naftnih derivata nakon više od četiri decenije, pokazali su zvanični podaci američke vlade.

Izvor: index.hr

Petak, 07.12.2018.

15:23

SAD uz rame Arapima i Rusima: Trampova
Foto: Thinkstock

Saopštenje Ministarstva energetike novo je svedočanstvo o usponu škriljca koji je uzdigao SAD na svetskom tržištu nafte i podstakao američkog predsednika Donalda Trampa na objavu o američkoj "energetskoj dominaciji".

Ovo je poprilično velika promena u odnosu na protekle decenije u kojima je američku energetiku definisala zabrana izvoza nafte, uvedena 1975. godine zbog naftnog šoka.

Zabrana je ukunuta krajem 2015. godine, a sektor je u međuvremenu doživeo temeljne promene, pre svega zahvaljujući novim tehnologijama vađenja nafte u Severnoj Dakoti, Teksasu i Pensilvaniji, piše Index.hr.

SAD trenutno proizvode 11,7 miliona barela sirove nafte dnevno, što ih čini konkurentima vodećim svetskim proizvođačima, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: