Dron kreće par minuta od narudžbe, evo kako to izgleda

Kompanija Alfabet iduće godine će u Finskoj početi da testira svoje usluge dostave dronovima.

Izvor: B92

Petak, 07.12.2018.

13:34

Dron kreće par minuta od narudžbe, evo kako to izgleda
Foto: Getty images/Bruce Bennett, ilustracija

Taj projekat usmeren je na olakšavanje dostave proizvoda, smanjenje saobraćajnih gužvi u gradovima i emisije ugljen dioksida.

Helsinki će biti prva evropska lokacija na kojoj će se sprovoditi projekat Wing, autonomna usluga dostave dronom, koja je deo Alfabeta, krovne kompanije Gugla.

Njihov dron će isporučivati pakete težine do 1,5 kilograma i to u nekoliko minuta od kad je primljena narudžbina, piše Hina, a prenosi Novac.hr.

Wing je objavio da su njegovi dronovi već izvršili oko 55.000 isporuka u Australiji, isporučujući proizvode poput lekova, kafe i kućnih uređaja.

Finsku su, kako kažu, odabrali za evropsko testiranje jer su Finci bili "poznati po tome što rano usvajaju nove tehnologije".

Nekoliko kompanija, uključujući Wing i Amazon, već godinama razvijaju usluge dostave dronovima.

Kompanija Amazon je, nakon tri godine testiranja, obavila svoju prvu službenu dostavu dronom u decebru 2016. godine u Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: