"Dolazak nemačkih firmi neverovatan, prošle nedelje 5 novih"

Nemačke kompanije trenutno zapošljavaju 52.000 radnika u Srbiji i zainteresovane su za dalje ulaganje, rekao je Jerg Heskens, savetnik predsednika Srbije.

Izvor: Tanjug

Petak, 07.12.2018.

09:42

Foto: Thinkstock

Heskens je istakao da širenje kompanije "Simens" u Kragujevcu predstavlja veliki znak ne samo za Srbiju već za celu regiju.

On je za RTS rekao da bi mnoge zemlje bile srećne da dobiju neki sličan projekt koji je Srbija dobila, kao i da je to veliki znak i signal da je Srbija stabilna buduća industrijska zemlja. On je naveo i da trgovinska razmena između Srbije i Nemačke raste u dobrom pravcu i ove godine iznosiće više od pet milijardi evra.

Govoreći o širenju "Simensa" u Kragujevcu on je rekao da to nije samo "Simens" nego i kooperanti koji su uključeni u šinska vozila. "Simens" je samo mi kažemo lokomotiva za projekt i dosta srpskih domaćih firmi će biti uključeno u celi proizvodni kapacitet tamo u Kragujevac", rekao je Heskens.

On je rekao i da su nemačke firme koje rade u Srbiji zadovoljne i zbog toga imaju buduće planove.

"Broj firmi raste, broj zaposlenih raste i najvažnije za mene, nije samo nove investicije i one stare investicije, firme koje su tu, kao na primer "Simens", oni su zadovoljni zbog toga i imaju buduće planove. I skoro sve nemačke firme koje su tu imaju ambiciozne planove za budućnost. Znači oni su mnogo zadovoljni što se tiče kooperacije sa javnim preduzećima, sa politikom. A na drugoj strani obukom, kavalitetnim kadrovima koje mogu da nađu", objasnio je Heskens.

On je naveo i da u u Srbiji posluje oko 1.000 firmi koje su osnovane sa kapitalom iz Nemačke. "Kada gledam samo proizvodnju imamo oko 450 nemačkih firmi koje trenutno posluju u Srbiji i imaju zajedno više od 52.000 zaposlenih", rekao je on.

On je rekao i da je trend dolaska novih investitora iz Nemačke u Srbiju neverovatan. "Samo prošle nedelje bilo je tu pet različitih nemačkih firmi koje vide budućnost, i ne samo u sektoru industrije već i razvoju u Srbiji. Način na koji ovaj trend raste ekonomski promet između Srbije i Nemačke da dalje imamo nove fabrike, da još više imamo zaposlenih u nemačkim firmama u Srbiji to definitivno ide bolje i bolje. I neverovatno koliko firmi se danas interesuje da posluje u Srbiji", istakao je on.

Kada je u pitanju povećanje izvoza kaže da su industrijske komponene, kao i prehrambena industrija dve stvari gde imamo najviše efekata i plus tu dolaze usluge oko IT sektora.

"Ali baza nemačke industrije, i u Nemačkoj i u Srbiji, je auto industrija, sve oko automobila", zaključio je Heskens.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: